Eindelijk rust voor Hoogkerk en Buitenhof: A7 krijgt stil asfalt tegen geluidshinder

Wethouder Philip Broeksma van Groningen wil alsnog stil asfalt laten aanleggen op de A7 bij Hoogkerk. Foto Andrew Ostry / Shutterstock

Het Groningse college van burgemeester en wethouders wil 7 ton extra beschikbaar maken voor de aanleg van stil asfalt op de A7 tussen de afrit Hoogkerk en de Roderwolderdijk. Omwonenden hebben last van het verkeersgeluid.

De bewoners van Hoogkerk en de wijk Buitenhof, dichtbij de drukbereden A7, vragen al jaren aandacht voor de geluidshinder die ze ervaren. Ook in de gemeenteraad kwam het probleem al in 2014 ter sprake, bij de voorbereiding van de werkzaamheden aan de zuidelijke ring. De raad diende meerdere moties in waarin gevraagd wordt om een oplossing voor de geluidsoverlast.

Gemeente kwam 7 ton tekort voor stil asfalt

Het stadsbestuur onderzocht verschillende mogelijke maatregelen en concludeerde al snel dat stil asfalt het meest zou helpen. Maar de kosten vormden een probleem; inclusief beheer en onderhoud kost de aanleg van stil asfalt ruim een miljoen euro.

Een deel kan betaald worden met het budget voor de zuidelijke ringweg en de provincie is ook bereid geld bij te dragen. Toch bleef er een financieel gat van zo’n 700.000 euro; provincie en Rijkswaterstaat vinden dat die kosten voor de gemeente Groningen zelf zijn, en de gemeente had geen middelen om ze te dekken.

Aanleg Transferium valt goedkoper uit

Door een onverwachtse meevaller is er nu toch genoeg geld, verklaart wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van verkeer. „De aanleg van het Transferium Hoogkerk valt fors goedkoper uit dan verwacht”, zegt hij. De gemeente houdt daardoor ongeveer 2 miljoen euro over. „Daarvan willen we zeven ton beschikbaar stellen voor stil asfalt.”

Als de gemeenteraad met de investering akkoord is, wil Broeksma ‘zo snel mogelijk’ beginnen met de benodigde werkzaamheden. „Het hangt ook van de aannemer af wat er kan, en van de ontwikkelingen rond corona. Hoewel daar ook een voordeel aan zit: de verkeersdrukte is nu een stuk minder dan normaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu