Eis: half jaar cel voor Groninger die ex uit Franeker bedreigde en mishandelde: 'Ik wilde alleen een beetje aandacht'

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een half jaar cel eiste de officier van justitie dinsdag tegen een Groninger die zijn ex uit Franeker in september en oktober vorig jaar mishandelde, stalkte, afperste en bedreigde.

Nadat de vrouw op 2 september terugkeerde van vakantie maakte ze duidelijk dat ze niet verder wilde met de relatie. Ze kregen ruzie. Daarbij zou de verdachte de vrouw aan het haar over het bed hebben getrokken. Ze hield er kale plekken aan over. De Groninger kon de gedachte niet verdragen dat de relatie voorbij was.

Vervolgens stuurde hij de vrouw honderden sms’jes en facetimeberichten waarin hij onder meer dreigde met geweld als ze hem niet de nodige geldbedragen zou uitbetalen ter compensatie van de spullen die hij eerder voor haar had gekocht. ,,Ik wilde niet eens geld’’, zei hij ter zitting. ,,Alleen een beetje aandacht.’’

Foto van pistool

Ook zou hij een filmpje van het huis van een vriendin hebben verstuurd en daarbij een foto van een pistool hebben getoond. Tegen haar zin kwam hij herhaaldelijk bij haar aan de deur. Op 15 oktober werd de man aangehouden en vastgezet tot 17 oktober. Direct na zijn vrijlating begon hij weer berichten te versturen waarbij ook de zus, een vriendin en de moeder van de vrouw werden betrokken.

Hij dreigde deze vrouwen te doden. ,,Wat zou je er van vinden als je moeder slaapt en er een brandbom in je moeders raam wordt gegooid’’, schreef hij bijvoorbeeld. De verdachte bekende dinsdag de meeste feiten. ,,Ik wilde haar gewoon een beetje bang maken.’’

‘Vreselijk nare berichten’

Officier van justitie Bas Rademacher noemde het gedrag van de verdachte ‘schandalig’ en sprak van ‘vreselijk nare berichten’. De verklaring van het slachtoffer was volgens de officier consistent en geloofwaardig, terwijl hij de verdachte steeds op leugens had betrapt.

Hij achtte alle feiten bewezen, behalve de bedreiging van de zus, de vriendin en de moeder van de verdachte omdat niet bewezen kon worden dat de verstuurde berichten deze personen ook hadden bereikt. Behalve de gevangenisstraf van een half jaar eiste Rademacher nog eens een voorwaardelijke celstraf van een half jaar met een proeftijd van drie jaar. Hij moet dan onder meer meewerken aan ambulante behandeling.

Uitspraak is op 18 februari.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu