Elke dag een verzetsverhaal om in huis te lezen

Bob Houwen was een centrale persoon in het Groninger verzet. Foto: Collectie Groninger Archieven/OCVG

Thuis zitten vanwege de coronacrisis en toch het evenement Open Joodse Huizen − Huizen van Verzet meemaken? Dat kan in Groningen.

Daar presenteren het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en de Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen elke dag een verzetsverhaal. ,,En wel digitaal, via Instragram en onze Facebook-pagina’s’’, zegt manager Geert Volders van de synagoge.

Open Joodse Huizen − Huizen van Verzet, een landelijk en jaarlijks terugkerend evenement, houdt normaal in dat op een dag de deuren opengaan van huizen waarin ooit Joden of verzetsmensen woonden. In die panden worden dan verhalen verteld.

Kijk- en leestips

,,In Groningen doen we al jaren mee’’, zegt Volders. ,,Maar dit jaar is de gebruikelijke formule vanwege de crisis niet mogelijk. Het OVCG en wij hebben besloten het project aangepast toch uit te voeren, via onze sociale media. Iedere dag, tot en met 5 mei, vertellen we daarop een nieuw verhaal, over een verzetspersoon of Joodse Stadjer, met daarbij ook kijk- of leestips. Zo worden locaties die we niet kunnen bezoeken, toch onder de aandacht gebracht.’’

Een van de verhalen gaat over Simon Dasberg, die opperrabbijn in Groningen was en vlak voor de bevrijding in Bergen-Belsen stierf. Een ander verhaal heeft Reinder Paul ‘Bob’ Houwen als hoofdpersoon. ,,Hij woonde aan de Peizerweg in Groningen en was een centrale persoon in het Groninger verzet’’, weet Volders. ,,Hij overleefde de oorlog en legde gegevens over Groninger verzetsmensen vast. Die verzameling is de basis van het OVCG.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu