In de voormalige ambachtsschool in Emmen zijn door Westerwolde inmiddels al duizenden statushouders ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP).

De gemeente Westerwolde heeft in de voormalige ambachtsschool in Emmen inmiddels duizenden statushouders geregistreerd.

Ambtenaren van Westerwolde schrijven in Emmen 7 dagen er week statushouders in de BRP in

Ambtenaren van Westerwolde schrijven in Emmen 7 dagen er week statushouders in de BRP in Foto: Huisman Media

Momenteel gebeurt dat 7 dagen per week. ,,Elke dag registeren we 70 tot 100 mensen’’, zo maakte woordvoerder Femke Wildschut van Westerwolde maandag bekend.

Die gemeente schrijft al jaren statushouders, asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, in de Basis Registratie Personen (BRP) in. Daarin staan alle Nederlanders. De registratie is nodig om bijvoorbeeld een woning te krijgen of voor overheidsdiensten in aanmerking te komen.

Vertraging

Normaal gebeurt dat inschrijven in het asielcentrum in Ter Apel. Toen de coronacrisis uitbrak en de 1,5 meter-regel ging gelden, konden daar minder ambtenaren werken en liep het inschrijven vertraging op. Statushouders moesten daarom langer wachten voordat ze aan hun nieuwe leven konden beginnen en trokken daarover aan de bel.

Om de achterstanden in te lopen, richtte Westerwolde aanvankelijk een registratieruimte in het gemeentehuis in Sellingen in. Vervolgens viel het oog op de al enige tijd leegstaande voormalige ambachtsschool nabij het station in Emmen. Met de gemeente Emmen werden afspraken gemaakt over het gebruik daarvan.

Aanvankelijk ‘oude zaken’

In april begonnen Westerwoldse ambtenaren in het schoolgebouw met het registeren. Statushouders die in azc’s in het Noorden op registratie zaten te wachten, werden er met bussen naartoe gebracht. Ze werden ingeschreven en vervolgens met de bus weer teruggebracht. Aanvankelijk gebeurde dat alles 5 dagen per week en werden in Emmen vooral ‘oude zaken’ verwerkt; statushouders die vanwege de coronacrisis hadden moeten wachten, werden daar geholpen.

De registratieruimte in het asielcentrum in Ter Apel werd toen ook nog gebruikt. Familieleden van statushouders die later in Nederland waren aangekomen, de zogenoemde nareizigers, werden daar geregistreerd.

,,Maar inmiddels worden alle inschrijvingen in de BRP in Emmen verricht’’, zegt Wildschut. ,,Zowel van de statushouders als de nareizigers. Het registreren daar draait dus op volle toeren en loopt goed. We kunnen de school tot 1 april 2022 blijven gebruiken.’’ Westerwolde onderzoekt inmiddels al wel de mogelijkheden om na die datum weer terug te keren naar Ter Apel. Die zullen afhangen van het verloop van de coronacrisis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu