Elke dag vlees eten doen we al niet meer, maar we moeten bijna de helft minder gaan consumeren. De eerlijke vleesprijs is een plan van 50 wetenschappers om dat voor elkaar te krijgen

Maak vlees ieder jaar 1 tot 3 procent duurder, dan gaan mensen vanzelf minder vlees eten. Het is de oproep van vijftig wetenschappers aan informateur Mariëtte Hamer. De brief komt op dezelfde dag als nieuwe CBS-cijfers waaruit blijkt dat meer Nederlanders vlees (af en toe) laten staan.

Een klant bij de vleesafdeling in een spermarkt.

Een klant bij de vleesafdeling in een spermarkt. Foto: DVHN|Archief

In het klimaatakkoord is afgesproken dat wij in Nederland 40 procent minder vlees gaan eten. De beste manier om dit te bereiken, is door een eerlijker prijs voor vlees te gaan betalen. Dat zeggen wetenschappers van de universiteiten van onder meer Groningen, Wageningen, Rotterdam en Amsterdam. „Een eerlijke prijs is nodig omdat veel mensen zeggen dat ze minder vlees willen eten, maar daar niet in slagen. En het helpt degenen die minder gemotiveerd zijn hun gedrag te veranderen.”

menu