En dan win je de loterij (of net niet)

Calvin and Zatera Spencer wonnen in een maand tijd twee keer 1 miljoen euro en een keer 50.000 euro. Foto: Virginia lottery

De recordjackpot van 1,56 miljard dollar (1,43 miljard euro) is woensdag in de Amerikaanse loterij Powerball gevallen. De hoofdprijs is nog nooit zo hoog geweest.

Veel mensen dromen van het winnen van de loterij en wat ze met al het geld zouden doen. Alles aan goede doelen geven? Nooit meer werken? Dure auto's kopen?

Hieronder zes opvallende verhalen van loterijwinnaars.

Automatische incasso

Het meest recente verhaal komt uit Sittard. De hoofdprijs van de Postcode Loterij van december 2015 viel de straat van de 21-jarige Kamal Maihousane .

,,Een half uur lang dacht ik dat ik miljonair was." Maihousane voelde nattigheid toen er niemand aan de deur verscheen met een grote cheque. De man speelde al drie jaar mee met de Postcode Loterij, maar er was iets misgegaan bij de automatische incasso van december.

Hij maakte alsnog snel het geld over, maar dat was te laat. Hij kreeg de hoofdprijs niet.

Drie keer loterij winnen

Een echtpaar uit de Verenigde Staten wordt sinds 2014 'the luckiest couple in the world' genoemd. Calvin en Zatera Spencer wonnen in maart 2014 maar liefst drie keer de loterij. Op 12 maart werden ze in één klap miljonair toen ze één miljoen dollar (914.000 euro) wonnen in de Powerball loterij.

Amper twee weken later speelde Calvin Spencer mee in een andere loterij en won 50.000 dollar (45.000 euro). Een dag later was het voor de derde keer raak, toen het stel met een kraslot 1 miljoen dollar won.

Ook al zijn ze meer dan twee miljoen dollar rijker, het stel is nog niet van plan te stoppen: ,,We zijn er nog lang niet klaar mee", aldus Calvin Spencer.

Huurmoordenaar

,,Iedereen droomt ervan om geld te winnen, maar niemand realiseert zich de nachtmerries die het met zich meebrengt."

Dat zei Amerikaan William Post in 1993, vijf jaar nadat hij 16,2 miljoen dollar (bijna 15 miljoen dollar) in de loterij had gewonnen. Miljonair worden was voor hem een grote nachtmerrie. De broer van Post zette een huurmoordernaar in om de miljonair te vermoorden. Hij zou dan de erfenis krijgen. De moordpoging mislukte en de broer ging de gevangenis in.

Post spendeerde de jaren erna al zijn geld aan cadeaus en investeringen, zoals een restaurant, twee huizen, drie auto's, meerdere computers en een vliegtuig (ook al had hij geen vliegbrevet). Zijn zesde ex-vrouw, Post trouwde zeven keer in zijn leven, claimde ook nog eens een deel van het geld.

William Post overleed in 2006 aan een longziekte, hij had toen één miljoen dollar schuld.

Niet verzilverd

64 miljoen pond (zo'n 84 miljoen euro) laten liggen. Dat gebeurde in 2012 in Groot-Brittannië waar een onbekende zijn winnende lot niet verzilverde. Kopers kregen 180 dagen om hun lot in te leveren, maar die deadline verstreek. Verwoedde pogingen om de koper te vinden draaiden op niets uit. Het geld, plus de rente, ging naar goede doelen.

Bijna gewonnen

En dan win je bijna 590 miljoen dollar (540 miljoen euro). Bijna. Het overkwam de Amerikaanse Mindy Crandell . Ze liet in een winkel de 84-jarige Gloria Mackenzie voor in de rij. Beide vrouwen kochten een lot. ,,Mensen grapten toen dat ik zomaar een winnend lot aan mijn neus voorbij het laten gaan", vertelde Crandell. ,,Onzin dacht ik, niemand in ons kleine dorp wint ooit de loterij."

Niets bleek minder waar. Het lot van Mackenzie bleek het winnende lot te zijn. Ze won een bedrag van 590 miljoen dollar. Crandell was niet teleurgesteld. ,,Dit kan gebeuren, voor het zelfde geld hadden wij gewonnen. Soms is het beter om geduldig en aardig te zijn."

Geen miljoenen door scheiding

Afgelopen jaar liep een man uit Amsterdam een prijs van ruim 2,1 miljoen euro mis.

Na een huwelijk van dertig jaar, was de man in juli 2014 van zijn vrouw gescheiden. Een half jaar eerder - toen woonde het stel al apart - viel de miljoenenprijs van de Postcode Loterij op het huis waar ze al die tijd samen hadden gewoond.

De vrouw wilde de prijs niet delen, waarop de man naar de rechter stapte. Hij vond dat hij recht had op een deel van het geld. Ze waren immers dertig jaar getrouwd geweest en hadden samen jarenlang meegespeeld. Daar was zijn ex-vrouw het niet mee eens. Ze woonden al jaren apart en ze betaalde zelf het geld voor deelname aan de loterij.

De rechter gaf de vrouw gelijk. Het lot werd betaald na aanvraag van de scheiding, dus de man had geen recht op een deel van de winst.

Nieuws

Meest gelezen

menu