TenneT heeft plan voor bouw van nieuwe hoogspanningstations in Ter Apelkanaal, Veenoord en de regio Hoogeveen vrijwel rond. Zonne-energie wordt straks beter afgevoerd

Om zonne-energie beter kwijt te kunnen, verrijst behalve in Ter Apelkanaal en bij Veenoord ook in de regio Hoogeveen een hoogspanningsstation.

Om zonne-energie beter kwijt te kunnen, bouwt TenneT in Ter Apelkanaal, Veenoord en de regio Hoogeveen hoogspanningstations.

Om zonne-energie beter kwijt te kunnen, bouwt TenneT in Ter Apelkanaal, Veenoord en de regio Hoogeveen hoogspanningstations. Foto: Marcel Jurian de Jong

Dat zegt hoogspanningsnetbeheerder TenneT. ,,We kijken in de regio Hoogeveen momenteel naar een goede locatie en hopen die in de loop van dit jaar te vinden’’, zegt woordvoerder Matthijs Coops.

TenneT wordt in het noordoosten van Nederland geconfronteerd met een groeiende hoeveelheid opgewekte duurzame energie, van met name zonneparken. In Westerwolde bijvoorbeeld zijn al enkele grote parken gerealiseerd en komen er nog meer bij.

Stroomknooppunten

Momenteel is het niet goed mogelijk al die energie af te voeren en via het netwerk bij de consument terecht te laten komen. Hoogspanningsstations, die als een soort stroomknooppunten fungeren, maken die afvoer wel mogelijk.

TenneT zei eind 2019 drie van zulke stations te willen bouwen. De eerste locatie die werd gevonden, was het bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal. Onlangs werd bekend dat het tweede station verrijst ten noorden van de afrit Veenoord van de A37, op de grens van de gemeenten Emmen en Coevorden, op grond die nu nog agrarisch is. Als de plek bij Hoogeveen ook is gevonden, is het ‘hoogspanningsplan’ van TenneT dus rond.

Overleg met omwonenden

In Ter Apelkanaal wordt inmiddels al onderzocht welke mogelijke gevolgen de bouw van het station voor flora en fauna heeft. ,,Ook is er een werkgroep gevormd waarin we met omwonenden praten over de wijze waarop het station het beste in het landschap ingepast kan worden’’, zegt Coops. ,,Datzelfde overleg gaan we aan met omwonenden bij de locatie Veenoord.’’

TenneT wil volgend jaar met de bouw in Ter Apelkanaal beginnen. ,,Dat vraagt enige tijd en de planning is om in 2025 het station in gebruik te nemen.’’ Die in Veenoord en de regio Hoogeveen beginnen iets later te ‘draaien’.

Coops benadrukt dat de stations niet alleen dienen om het grote aanbod aan duurzame energie aan te kunnen. ,,De verwachting is ook dat de vraag naar duurzame energie, denk aan elektrische auto’s, stijgt. Die vraag kunnen we dan ook beter aan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu