Energiestandaard gemeentehuis Appingedam is ver onder de maat. Wordt dit gebouw binnenkort afgestoten door Eemsdelta?

Eén gemeente, drie gemeentehuizen: dat is de huidige situatie in Eemsdelta. De gebouwen zijn verouderd en het is inefficiënt om zo veel locaties te hebben, vinden burgemeester en wethouders (B en W). Tijd om daar iets aan te doen.

Het gemeentehuis in Appingedam wordt gebruikt als werkplek voor ambtenaren, maar heeft energielabel G. Vanaf 1 januari moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben.

Het gemeentehuis in Appingedam wordt gebruikt als werkplek voor ambtenaren, maar heeft energielabel G. Vanaf 1 januari moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Foto: still van Google Maps

Het grootste zorgenkindje is het gemeentekantoor in Appingedam. Het in 1917 gebouwde pand heeft nu energielabel G (het laagst mogelijke label), terwijl per 1 januari 2023 alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C moeten hebben. Vanaf 2030 moet dat zelfs energielabel A zijn. Werk aan de winkel dus. Maar het is de vraag of het de kosten en de moeite waard is om het pand in de steigers te zetten.

Afstoten of verduurzamen?