Engelse kersttraditie komt naar Groningen

GRONINGEN Hoe breng je Groningen in Engelse kerstsferen? Sonja de Vries, dirigent van meisjeskoor Roden Girl Choristers, vertelt over het ‘Festival of Lessons and Carols’.

Een Festival of Lessons and Carols, wat is dat precies?

,,Het is een traditie die meer dan 100 jaar geleden is ontstaan in de Anglicaanse kerk in Engeland. Het is een afwisseling tussen liederen en lezingen. Al die lezingen gaan over het kerstverhaal. Van de profetie over de geboorte van het kind Jezus tot aan de wijze mannen die op bezoek kwamen bij het kind. Tussen al die lezingen door zingen wij kerstliederen. Er is geen vast format, maar bepaalde teksten en liederen komen elk jaar terug, vaak in andere vorm. Dit jaar zingen wij bijvoorbeeld het lied Hoe leit dit kindeke van de Nederlandse componist Margaretha Cristina de Jong, maar ook klassiekers als Hark, The Herald Angels Sing en Once in Royal David’s City .”

Doen jullie dit voor het eerst?

,,Nee, dit doen we al sinds we zijn opgericht in 2000. Het is wel nieuw dat we bewust in de Der Aa-kerk in Groningen gaan zingen. Eerst zongen we altijd in de dorpskerk in Veenhuizen, nu in een van de historische kerken in Groningen. We zijn het enige meisjeskoor in Nederland dat zo bewust in deze traditie meegaat. We gaan elke twee jaar op studiereis naar Engeland om daar masterclasses te volgen.”

Is het niet zo dat volgens de Engelse traditie alleen jongenskoren dit doen?

,,Tot voor kort was dit zo. Begin jaren 90 begon Salisbury Cathedral als eerste met een meisjeskoor. Dat was toen best heftig en er was flink wat kritiek. Mensen waren bang dat de traditie van jongenskoren verdreven zou worden. Maar op dit moment zijn er maar vier kathedralen in Engeland waar geen meisjeskoor zingt. Dat kan prima naast elkaar. Daarnaast: jongens- en meisjeskoren verschillen qua klank vaak amper van elkaar. Het gaat erom welke klank je als dirigent nastreeft.”

Waarom moeten we naar jullie concert?

,,Het is heel bijzonder om met mensen te delen dat kinderen op volwassen niveau muziek kunnen maken. Het feit dat jonge kinderen zo’n mooi en oud kerstverhaal op zo’n manier kunnen voordragen vind ik altijd bijzonder ontroerend.”

A Festival of Lessons and Carols vindt plaats op 21 december in de Der Aa-Kerk in Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu