Het beeld van Groningen: Koninklijk enkeltje naar Teheran

Een bont gezelschap wordt per vorkheftruck ingeladen in de romp van een DC-7c. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: vliegend vee.

Het is dinsdag 7 maart 1967 als op luchthaven Eelde een bont gezelschap per vorkheftruck wordt ingeladen in de romp van een DC-7c. De bijzondere groep bestaat uit 33 drachtige vaarzen en drie kalveren. De kudde zal emigreren naar een 3000 hectare grote boerderij nabij de Iraanse hoofdstad Teheran. Deze koeien vormen het begin van de veestapel waarmee het tot dan nog pure akkerbouwbedrijf zal worden uitgebreid tot een gemengd bedrijf. De eigenaresse van de boerderij, Shams Pahlavi, de zuster van de Sjah van Perzië, wil, als alles goed gaat, de kudde vergroten tot vijfhonderd stuks.

Naast het Friese stamboekvee vliegen twee oppassers mee. De speciaal voor transport ingerichte DC-7c van de Engelse chartermaatschappij Trans Meredian London zal een tussenstop maken in Istanbul (Turkije) om te tanken. De vlucht neemt in z’n geheel twaalf uur in beslag.

Hoe het vee de luchtdoop heeft ervaren en hoe het experiment is afgelopen, is niet bekend. Maar transporten als deze zullen niet vaak zijn voorgekomen vanaf luchthaven Eelde.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

menu