Er is een stichting in oprichting voor de strijd van Chun Sheng Yan, de man die niet bestaat

Chun, de man die niet bestaat, een jaar geleden Foto: Duncan Wijting

Naar aanleiding van het overdonderende succes van de crowdfundactie voor Chun Sheng Yan uit Groningen wordt een stichting opgericht. Het geld dat is ingezameld wordt ondergebracht in de stichting, die de naam Vrienden van Chun gaat krijgen.

Dit hebben de initiatiefnemers van de inzamelingsactie, Aldert en Nancy Zoutman uit Groningen en de mensen die Chun al langer ondersteunen, vrijdag besloten.

In drie dagen tijd hebben meer dan 1100 mensen geld gedoneerd. Binnen 24 uur - woensdag - was het streefbedrag van 15.000 euro ingezameld. Gisteravond was in totaal ruim 21.000 overgemaakt. Het is een van de meest succesvolle crowdfundacties van de site GoFundMe in Nederland.

Overdonderd door het succes

Aldert Zoutman zegt het belangrijk te vinden dat het geld op een goede en transparante wijze wordt weggezet. ,,We willen daarover geen gedoe,’’ zegt hij. Aldert Zoutman, voorheen eigenaar van muziekzaak Tonika, kende Chun niet persoonlijk, evenmin heeft hij ervaringen met crowdfunding. Ook hij is, net als Chun, overdonderd door het succes van de actie.

Met het geld wordt onder meer een onderzoek gefinancierd dat kan bijdragen aan het krijgen van een verblijfsvergunnning voor Chun Sheng Yan. Ook is geld nodig voor een juridische procedure. Onderzocht wordt of een kort geding tegen de Staat der Nederlanden een oplossing kan brengen.

Chun is slachtoffer van ontvoering en mensensmokkel

Chun Sheng Yan is slachtoffer van ontvoering en mensensmokkel en belandde als 14-jarige in Nederland. Hij is nu 32 jaar. Terugkeer naar China is niet mogelijk omdat de Chinese autoriteiten hem niet erkennen. In Nederland krijgt hij al 17 jaar lang geen verblijfsvergunning omdat de Nederlandse autoriteiten hem niet geloven. Nederland ontkent zijn bestaan. Chun heeft geen rechten en is afhankelijk van liefdadigheid.

Anne Verdam, een voormalig onderwijzer, en Marja Terhorst, maatschappelijk werker in ruste, bekommeren zich al jaren om het lot van Chun. Zij zijn betrokken bij de oprichting van de stichting. In januari van dit jaar publiceerde DVHN over het uitzichtloze leven van Chun.

Meer lezen? Zie het dossier Chun .

Nieuws

Meest gelezen

menu