Er ontstaat een run op mondkapjes. Waar in het Noorden kun je ze nog kopen?

Nu mondkapjes verplicht worden in het openbaar vervoer ontstaat er een run op de maskers. Waar kun je als particulier terecht en hoeveel geld moet je meenemen?

Hoeveel nut niet-medische mondmaskers hebben, blijft voer voor discussie. Het houdt niet meer dan 5 tot 10 procent van de besmettingen tegen, zei RIVM-baas Jaap van Dissel donderdag tegen de Tweede Kamer. Maar of ze nu werken of niet, zonder mondmasker mag je per 1 juni het openbaar vervoer niet meer in. En dus is het logisch dat leveranciers van mondkapjes het nog drukker krijgen dan ze het al hadden. Ze zijn inmiddels in alle kleuren te krijgen. Maar waar haal je ze dan? En wat moet het kosten?

In mondkapjes zit nog handel

Je kunt de stad in, in de hoop een winkel te treffen waar ze mondkapjes verkopen. Maar veel keus is er niet. In Groningen zijn er maar enkele opties. In elk geval zit er in winkelcentrum Paddepoel een verkooppunt en aan het Gedempte Zuiderdiep twee. Een daarvan is Fietsverhuur Groningen. ,,Er zijn geen studenten, er zijn geen reizigers: we verhuren geen enkele fiets”, zegt eigenaar Gerard Bloem. Met de mondkapjes heeft hij handel gevonden die nog wel loopt. De goedkoopste wegwerpmaskers kosten bij hem rond de euro.

In Assen is Jaap Ritzema van kaartenspeciaalzaak Image Lijsten de enige, zegt hij. Al ruim een maand biedt hij mondkapjes aan. Eerst namen vooral zorginstellingen zijn spul af, nu zijn dat de particulieren. Continu krijgt hij vragen naar het spul en net nu het dragen van de mondmaskers verplicht wordt in het openbaar vervoer, moet hij nee verkopen. ,,Ik ben even uitverkocht. Maar geen paniek, het vliegtuig uit China met nieuw spul is geland.” Ritzema verwacht dat hij de wegwerpmaskers zaterdag weer kan verkopen, voor 12,50 euro per 10 stuks.

Lastig in de bouwmarkt

Een andere optie is de bouwmarkt. Daar worden verschillende mondmaskers aangeboden. Die zijn in principe bedoeld tegen stof (de goedkoopste bij de Gamma is 1,33 euro) en giftige dampen (35,75 euro op zijn duurst), maar door de coronacrisis worden ze ook gekocht tegen verspreiding van het virus. Ze vinden zo gretig aftrek, dat er in veel bouwmarkten op het moment niet aan te komen is.

Een andere mogelijkheid is Facebook. Onder de groep Mondkapjes Maken Nederland zijn vrijwilligers zeven weken geleden begonnen met het naaien van gratis mondkapjes voor de zorg. Ze hebben er inmiddels meer dan 100.000 geleverd. Op de provinciale pagina’s van de organisatie (Mondkapjes Maken Nederland Drenthe bijvoorbeeld) worden inmiddels ook particuliere klanten aan naaisters gekoppeld.

‘Een gekkenhuis’

,,Sinds woensdagavond loopt het storm”, zegt Cecilia Vermeer van de organisatie. ,,Een gekkenhuis.” Haar naaisters vragen inmiddels 2 euro per uitwasbaar mondkapje. ,,Helaas zien we nu ook dat er door klanten soms druk wordt gelegd op de dames. Dan willen ze per se dit of dat motiefje, maar daar kunnen we voor die prijs natuurlijk niet altijd aan voldoen.”

Wie design wil, kan terecht bij Emca Wildeman van Wild Ontwerp uit Huizinge, die normaal gesproken vooral kussens ontwerpt en maakt. Nu legt ze zich toe op hippe mondmaskers en kan ze sinds woensdagavond amper aan de vraag voldoen. Ze vraagt 12,50 euro per mondmasker. Daar zit dan wel een ijzerdraad in voor betere sluiting. ,,Het lijkt misschien duur, maar als je weet hoe lang ik met één kapje bezig ben, dan vraag ik niet meer dan de loodgieter”, zegt Wildeman. Op haar site staat ook een instructie van hoe je er zelf een kunt maken.

Groothandel wil ‘zo open mogelijk zijn’

Nog een manier om aan mondkapjes te komen, is door simpelweg te gaan googelen. Zoek je op ‘mondkapjes kopen particulier’, dan is de eerste hit die je krijgt groothandel-mondkapjes.nl. Dat blijkt een initiatief te zijn van het Groningse bedrijf P&P Projects, zo wordt duidelijk als je op het kopje ‘Over ons’ klikt. Die openheid vindt eigenaar Djimmer van der Weerd cruciaal. Hij wil ver weg blijven van de schimmige woekerhandel in mondkapjes die wereldwijd hand in hand gaat met de Covid-crisis. ,,Wij willen zo open mogelijk zijn, gewoon door onze namen en telefoonnummers op de site te zetten”, zegt Van der Weerd. ,,En door normale prijzen te vragen en alleen mondkapjes aan te bieden die niet bedoeld zijn voor de zorg.”

Normaal gesproken handelt P&P Projects in bedrukte items, van T-shirts tot pennen en notitieboekjes. De eerste weken bedrukte het bedrijf nog wel veel oranje en gele hesjes met de opdruk om 1,5 meter afstand te houden, maar net als de rest van de zaken drogen die orders inmiddels behoorlijk op. ,,En ik heb wel 14 zeer gewaardeerde collega’s in dienst”, zegt Van der Weerd.

,,Omdat we zagen dat er een groeiende behoefte is aan niet-medische mondkapjes, hebben we besloten ze te gaan aanbieden”, zegt Van der Weerd. Het gaat om type 1 en type 2 wegwerpmondkapjes. Die zijn vooral bedoeld voor de bescherming van anderen en kunnen niet voorkomen dat de drager besmet wordt.

‘Op een eerlijke manier’

,,We willen op een eerlijke manier voorzien in een behoefte”, zegt Van der Weerd. ,,En niet te boek staan als profiteurs. We hebben helaas al wel een paar negatieve reacties gehad. Dat vinden we heel jammer, want dit komt echt uit een goed hart.” Van der Weerd zegt zo’n scherp mogelijk prijs te vragen en alleen aan te bieden wat hij op voorraad heeft, zodat klanten niet met lange wachttijden zitten. ,,Dat wordt over het algemeen heel erg gewaardeerd.”

Een minimale bestelling is een pakket van 50 mondkapjes. Die kosten 1,10 euro per stuk en worden goedkoper naarmate je meer besteld. ,,Ze zijn per 50 verpakt en geseald”, zegt Van der Weerd. ,,Kleinere aantallen willen we niet, want dan moeten we ompakken en dat is niet hygiënisch.” De afgelopen week kwamen er gemiddeld 20 bestellingen per uur binnen bij het Groningse bedrijf. Dat aantal is de afgelopen dagen alleen maar gegroeid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Coronavirus
menu