'Erfenis' van failliet recyclingbedrijf bezorgt Groningen Seaports miljoenenstrop

Het faillissement van Schipper Recycling in 2019 bezorgt Groningen Seaports een strop van miljoenen. Het havenbedrijf moet 200.000 ton achtergebleven ovenslakken op de bedrijfslocatie voor miljoenen opruimen op straffe van een dwangsom die eveneens kan oplopen tot miljoenen.

De 'erfenis' van het failliete recyclingbedrijf Schipper jaagt Groningen Seaports drie jaar na dato op kosten.

De 'erfenis' van het failliete recyclingbedrijf Schipper jaagt Groningen Seaports drie jaar na dato op kosten. Foto: Duncan Wijting

Dat blijkt uit de beantwoording van de provincie Groningen op vragen van Dagblad van het Noorden . Voor Groningen Seaports is de teller inmiddels opgelopen tot 1,5 miljoen aan invorderbare dwangsommen en dat kan nog verdubbelen als de slakkenberg niet voor december weg is.

Mogelijk giftige stoffen weggelekt tot in grondwater en sloten

Maar met het simpelweg verwijderen van de ovenslakken is het havenbedrijf er nog niet van af. De provincie heeft Groningen Seaport ook gelast het hele bedrijfsterrein en ondergrond te saneren. Onderzoek wijst uit dat schadelijke stoffen uit de slakkenberg zijn weggelekt tot in het grondwater en omliggende sloten.

De zogeheten AEC-slakken zijn verbrandingsresten uit een afvalenergiecentrale en bevatten hoge concentraties chloride, sulfaat, bromide koper, antimoon en molybdeen. Hoe giftig de vervuiling van de Schipper-locatie en omgeving precies is, kan de provincie nog niet inschatten. Daarvoor is verder onderzoek nodig, maar dat is niet mogelijk zolang de slakkenberg nog op het terrein ligt.

Sanering vroegere Schipper-locatie kan in miljoenen lopen

Wat een sanering precies gaat kosten, is daardoor volgens de provincie niet te zeggen. Maar gezien de aard en omvang van de verontreiniging loopt dat al snel in de miljoenen. Dat komt nog bovenop de dwangsom die de provincie in rekening brengt voor elk kwartaal dat de berg langer blijft liggen.

Nieuws

menu