Erfgoeddeskundige: gekraakte boerderij bij Middelstum kan worden gered

Foto: Klaas Koster

De NAM-boerderij bij Middelstum die dorpsbewoners als laatste reddingspoging hebben gekraakt, kan prima worden opgeknapt. Dat is de inschatting van bouwkundige Theo Elsing.

„Ik heb wel ergere schade gezien”, zegt Elsing, die als erfgoeddeskundige betrokken was bij het herstellen van schade bij twee Groninger rijksmonumenten, De Haver in Onderdendam en Occo Reintiesheert in Stedum.

„Die vertoonden ook de nodige schade, vergelijkbaar met de boerderij bij Middelstum. En beiden zijn ze hersteld. Dat is helemaal niet zo moeilijk, daar zijn allerlei technieken voor. En dat kan bij deze boerderij in Middelstum ook.”

Het gaat om geld

Toegegeven, Elsing heeft geen uitgebreid onderzoek naar het pand in Middelstum gedaan, hij baseert zijn oordeel op wat hij kan zien. Stellig is hij echter wel. „Als een pand niet in de stutten staat, dan is er nog van alles mogelijk.” Het gaat om geld, aldus Elsins, niet om technische onmogelijkheden.

Dat is ook de conclusie van de twee Middelstummers die de boerderij sinds donderdag kraken. Zij willen er graag wonen en hebben de NAM aangeboden het pand op eigen kosten te herstellen.

Volgens NAM is sloop onontkoombaar

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die de boerderij in bezit heeft, komt tot een heel ander oordeel. De bouwkundige staat is zo slecht, dat sloop onontkoombaar is, meldt een woordvoerder van het olie- en gasbedrijf. Het is niet duidelijk waar de NAM deze conclusie op baseert.

Deze krant heeft nadrukkelijk gevraagd om het achterliggende rapport. Mocht de NAM dat document openbaar maken, dan zullen we het hier publiceren.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu