Erfgoedprijzen naar Appingedam en Noordenveld

Appingedam heeft de erfgoedprijs 2020 gewonnen, onder meer dankzij de Hangende Keuks, Nicolaikerk en gerenoveerde synagoge Foto: Jan Zeeman

Beide landelijke erfgoedprijzen van de BNG Bank zijn naar noordelijke gemeenten gegaan. In Rheden, de vorige winnaar, kreeg Noordenveld de juryprijs, Appingedam won met een overweldigende meerderheid de publieksprijs.

De prijs wordt uitgereikt aan gemeenten die uitstekend omgaan met hun erfgoed. De BNG Bank (Bank Nederlandse Gemeenten) stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed ter versterking van toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. De prijs omvat behalve lof en erkenning ook een geldbedrag van 25.000 euro.

Kleinste gemeente, meer dan de helft van de stemmen

Appingedam kreeg maar liefst 2500 van de 4000 stemmen van het publiek. „Nou mooi”, wethouder Annalies Usmany steekt haar trots niet onder stoelen of banken. „Een stadje met 12.000 inwoners die zoveel stemmen binnenhaalt”, glundert ze. Het is bijzonder hoe de kleinste van de genomineerde gemeenten omgaat met het erfgoed, kaartte jurylid Ina Adema (burgemeester Lelystad) aan.

Zonder te kunnen putten uit een grote beurs, wordt er veel op poten gezet voor cultureel ondernemerschap, vertelt Adema: „En weet de gemeente met innovatie projecten uit te blinken.” Het bruist in de gemeente van de vele evenementen, zegt ze: „van markten tot concerten en meer.”

Inzet vrijwilligers Noordenveld

Voor Noordenveld was vooral roem vanwege de grote deelname van inwoners uit de gemeente aan het erfgoedbeleid. Het dorp Norg, Landgoed Mensinge en de professionele museum van Veenhuizen vielen in de smaak. Het was echter vooral de grote deelname en de betrokkenheid van inwoners aan het erfgoed die de prijs binnensleepte.

Burgemeester Klaas Smid is trots: „Dank, voor de inwoners en vele vrijwilligers voor hun belangrijke inbreng in het bewaren van het erfgoed.” De prijs ziet hij als stimulans om de ingeslagen weg voort te zetten en door te gaan met het overbrengen van de geschiedenis op de jonge generatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu