Ergernis om vervallen houtzagerij in Nieuwe Pekela. Bond Heemschut dreigt met juridische stappen: 'We tasten in het duister'

Houtzagerij Nooit Gedacht in Nieuwe Pekela staat er nog steeds verpauperd bij. Daar is Bond Heemschut niet blij mee. Ze willen voor het einde van het jaar actie. Anders nemen ze juridische stappen.

Bond Heemschut wil dat eindelijk duidelijk wordt hoe stoomhoutzagerij Nooit Gedacht in Nieuwe Pekela opgeknapt wordt. Het monumentale pand staat er niet fraai bij.

Bond Heemschut wil dat eindelijk duidelijk wordt hoe stoomhoutzagerij Nooit Gedacht in Nieuwe Pekela opgeknapt wordt. Het monumentale pand staat er niet fraai bij. Foto: DVHN

Afgelopen weekend reed Bernard Stikfort van erfgoedvereniging Bond Heemschut nog langs de oude houtzagerij Nooit Gedacht (1875). De verf van het gele gebouw in Nieuwe Pekela is afgebladderd, ramen liggen eruit en het oude stoomvat buiten heeft roestvlekken. ,,Ik dacht: mijn God. Het lijkt wel alsof de volgende keer dat ik hier langskom, het een ineengezakte hoop is’’, zegt Stikfort.