Erik Wijnholds nieuwe hoofdredacteur Dagblad van het Noorden: ‘Een eer voor deze krant te werken’ (+video)

De nieuwe hoofdredacteur Erik Wijnholds. Foto: Marcel Jurian de Jong

Dagblad van het Noorden heeft een nieuwe hoofdredacteur: Erik Wijnholds (50). Hij begeleidde de digitale transitie bij NOS en RTV Drenthe en gaat dat nu bij Dagblad doen. Een kennismaking.

Gefeliciteerd! Heeft u zin om te beginnen?

,,Ja, ontzettend veel. Dagblad van het Noorden is een baken in Groningen en Drenthe en ik vind het een eer voor deze krant te werken.”

Hoe goed kent u de krant?

Lacht even. ,,Vrij goed. Ik ben geboren onder de suikerbietenfabriek in Hoogkerk en groeide op in Haren en Assen. Ik studeerde in Groningen en al die tijd heb ik het Nieuwsblad gelezen. Sterker nog: mijn eerste betaalde stuk als journalist stond in het Nieuwsblad, dus wat dat betreft is de cirkel rond.”

Waar ging dat over?

,,Poeh, volgens mij over mineralen die je zou kunnen winnen op het strand van Ameland. Van het geld heb ik een Dikke van Dale gekocht. Ik dacht: dan kan ik de toekomst aan.”

Hoe ziet u de toekomst van de regionale journalistiek?

,,De regionale journalistiek ligt onder vuur, maar ik ben optimistisch en zie veel kansen. Wat deze vorm van journalistiek uniek maakt is dat je dicht op je publiek zit. Je woont en werkt in de regio, waardoor je als geen ander in de haarvaten kunt zitten. Juist zo til je verhalen naar boven die relevant zijn. Dat is de kracht en de meerwaarde van een krant. Ik geloof in kwaliteitsjournalistiek en het Dagblad van het Noorden slaagt al jaren om verhalen te maken met nationale importantie. De uitdaging zit erin om dat vol te houden.”

Hoe is de rol van de regionale krant veranderd?

,,De signalerende en controlerende functie blijft, maar daar komt een nieuwe rol bij. Vroeger viel de krant een keer in de 24 uur op de deurmat, nu is het Dagblad van het Noorden ook online en op televisie actief. Online kun je daarnaast veel meer in gesprek met je publiek. Als iemand een vraag of kwestie heeft, dan is die vaak ook interessant voor anderen. Vervolgens kan het Dagblad niet alleen problemen signaleren, maar ook zoeken naar oplossingen. Zodat we de lezer helpen betere keuzes te maken. Daar liggen mogelijkheden.’’

Wat doet u het liefst naast uw werk?

,,Ik heb een vrij jong gezin, dus ik probeer zoveel mogelijk tijd aan mijn gezin te besteden. Ik houd van koken, ga graag naar musea en ik houd van de bergen. Om te skiën, maar ook om te wandelen.’’

U begeleidde de digitale transitie bij de NOS en RTV Drenthe, wat neemt u daarvan mee naar DvhN, dat nu voor zo’n verandering staat?

,,Dat je heel duidelijk moet zijn in de plannen en waar je naar toe wilt. Successen moet je vieren en de verandering is een ontdekkingstocht. Niemand weet nog precies hoe online werkt. Je moet een klimaat creëren waarin mensen durven te experimenteren, zodat je met z’n allen kunt groeien.”

Wat gaan de lezers van u zien?

,,Zo af en toe een commentaar en ze komen me ongetwijfeld in de provincie tegen. Wat ik nog belangrijker vind is dat mensen zien dat het Dagblad van het Noorden goede verhalen brengt. Geen verhalen van ‘nou en’, maar van ‘oh, zit dat zo’. Dat we het gesprek met de mensen aangaan. In deze tijd waarin heel veel informatie over de mensen wordt uitgestort en regelmatig nepnieuws opduikt moet het Dagblad een baken van betrouwbaarheid zijn.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu