Ernst Kuipers deelt zorgen: 'Als het in dit tempo doorgaat met corona, zijn er binnen een paar dagen meer maatregelen nodig'

Ernst Kuipers geeft een toelichting op de situatie in de Nederlandse ziekenhuizen vanwege corona. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Als het aantal besmettingen door corona en ziekenhuisopnames in het huidige tempo doorgaat, moeten er binnen een paar dagen extra maatregelen komen om het virus een halt toe te roepen. Die zorg spreekt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, uit.

Kuipers zegt te zien dat het virus ondanks nieuwe maatregelen van een week geleden toch om zich heen blijft grijpen. „Als het in dit tempo doorgaat, hebben we aanvullende maatregelen nodig."

Ook maandag, toen Kuipers zijn uitspraken deed, bleek dat het aantal besmettingen verder opliep. Er zijn in het afgelopen etmaal 4581 nieuwe besmettingen bijgekomen. Zondag ging het nog om 4007 nieuwe coronabesmettingen.

Een week geleden telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, nu zit het aantal dus ver boven de 4000.

Kuipers voorspelt dat bij verdere stijging van het aantal besmettingen actie nodig is in ziekenhuizen. Zo is het mogelijk noodzakelijk om zorg uit te stellen, de mogelijkheden op ic's te vergroten, patiënten meer te verspreiden in het hele land en in het uiterste geval zelfs hulp van Duitsland in te schakelen.

Aanvullende maatregelen

Wat de aanvullende maatregelen zouden moeten zijn om het virus in te laten dammen, daar laat Kuipers zich niet over uit. Hij benadrukt dat de druk nu nog niet zo hoog is dat er al problemen ontstaan in ziekenhuizen.

Volgens hem zijn artsen steeds beter in staat mensen te behandelen. „We weten steeds meer van het ziektebeeld en kunnen patiënten beter behandelen. Daardoor hoeven er minder mensen naar de ic, maar nog steeds moeten er wel mensen naar de ic."

Als de trend doorzet, dan gaat het aantal patiënten met corona de komende dagen naar 1000. Kuipers: „Begin volgende week zitten we dan op 1100 en gelet op de huidige cijfers zou het dan nog verder op kunnen lopen."

Ingrijpen in zorg

Als dat het geval is wordt de druk op de ziekenhuizen te hoog. Dan zou er ingegrepen moeten worden en is het nodig om zorg af te schaffen, zorg te spreiden en de bezetting op ic's op te schalen.

Nederland heeft volgens Kuipers goed contact met Duitsland. „In het voorkomende geval heeft Duitsland, met name de deelstaat Noordrijn-Westfalen zich bereid verklaard, ons te helpen. Voor nu is dat nog niet im frage , maar de lijnen zijn er."

Op dit moment hoeven er nog geen patiënten naar Duitsland toe, maar de lijnen zijn er.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu