Ernst Kuipers: Zorg kan achterstanden met huidige coronamaatregelen voor 1 april volledig wegwerken (maar dan moet het reproductiegetal wel laag blijven)

Ernst Kuipers. Foto: ANP

Met de huidige coronamaatregelen kan de uitgestelde reguliere zorg begin december worden hervat en zijn de achterstanden op 1 april volledig weggewerkt. Dat scenario presenteerde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdagochtend in de Tweede Kamer.

Kuipers verwacht wel dat de ic-beddencapaciteit tot 1 april op 950 ic-bedden zal moeten blijven, zei hij tijdens een technische briefing. 

Op dit moment is bijna 40 procent van de reguliere zorg afgeschaald. De verwachting is dat het nieuwe maatregelenpakket de huidige piek in de coronazorg niet kan afvlakken, maar dat er de komende maanden wel sneller een daling te zien zal zijn. Zo kan de reguliere zorg sneller worden hervat. Dinsdag lagen er 2044 ‘gewone’ coronapatiënten in het ziekenhuis en 609 mensen op de intensive care.

Ruim onder de lijn

Volgens Kuipers zitten we, in tegenstelling tot vorige week, ruim onder de lijn die uiteindelijk leidt tot 4513 reguliere coronapatiënten in het ziekenhuis en nog op de lijn die gaat naar 1219 zieken op de ic.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu