Etage en Gym stoppen: Stad verliest twee underground-locaties

Dansen tijdens een van de feestjes in De Etage waarbij dj Job Jobse draaide. FOTO ARCHIEF PEPIJN VAN DEN BROEKE

Cultuurcentrum De Gym in de Oosterstraat en nachtclub De Etage aan de Grote Markt sluiten. De stad verliest daarmee twee underground-plekken.

De Gym opende vier jaar geleden in het oude Willem Lodewijk Gymnasium waarin eerder discotheek Pruim City zat. Op 1 maart gaat de deur definitief op slot. De locatie was een plek voor concerten, exposities en andere culturele activiteiten en werd door muziekplatform 3voor12 verkozen tot een van de tien belangrijkste underground-locaties van het land.

Onafhankelijk

Karina Bakx van De Gym zegt geen andere keuze te zien dan te stoppen. ,,We kwamen op een punt dat we eigenlijk een groter publiek aan moesten spreken en commerciëler moesten worden, terwijl we dat juist niet willen. We zijn altijd onafhankelijk geweest met een eigen programmering. We waren dat spannende, ongrijpbare initiatief.’’ De huurprijs op die manier opbrengen is lastig. ,,We wilden niet verworden tot plek met een echte publieksfunctie waarbij we ook subsidie aanvragen.’’

De Gym zat eerst anti-kraak in het pand, maar huurde het sinds een jaar. Het initiatief werkte met een vast team van zo’n tien mensen en twintig tot dertig vrijwilligers daaromheen. ,,Zij gaan allemaal iets anders doen’’, zegt Bakx die terugkijkt op een mooie tijd. ,,Het was fantastisch. Het leukste was dat we voor alles en iedereen ruimte konden maken. Veel bandjes bijvoorbeeld waren heel verbaasd dat ze gewoon konden spelen op deze A-locatie, midden in de stad. In andere steden stonden ze in een garagebox op een industrieterrein.’’

Voor de vele honderden vierkante meters die vrijkomen door het vertrek van De Gym wordt een nieuwe huurder gezocht. Nachtclub OOST is ook gevestigd in het pand. Die blijft zitten.

Laatste dans

Om de hoek, aan de Grote Markt, boven De Drie Gezusters, valt ook een deur in het slot. In De Etage van dance-organisatie KopjeK wordt vrijdagnacht voor het laatst een feestje gevierd. De club voor elektronische muziek begon een kleine drie jaar geleden. Altijd was het idee een tijdelijke plek te zijn. KopjeK houdt zich vooral bezig met feesten op allerlei verschillende locaties, verspreid door de stad.

De sluiting van De Etage valt gelijktijdig met de komst van een nieuwe uitbater van de horecapanden waarin de club gevestigd is. Laurens Meijer neemt bijna alle panden aan de zuidwand van de Grote Markt over per 1 maart. Zo ook De Drie Gezusters en het daarboven gevestigde pand van De Etage.

Veiling

De Etage maakt vrijdag een allerlaatste dans. De Gym houdt nog een paar evenementen. Vaste bezoekers kunnen een stukje Gym mee naar huis nemen, want een daarvan is een veiling. Van microfoons tot kapstokhaken: vrijwel alles wordt verkocht.

Nieuws

menu