Eurosonic Air dit jaar in clubtent

Eurosonic Air in 2015. Foto archief Pepijn van den Broeke

Eurosonic Air, het gratis muziekprogramma van Eurosonic Noorderslag (ESNS) op de Grote Markt in Groningen, is dit jaar geheel overdekt.

Eurosonic Air, het gratis muziekprogramma van Eurosonic Noorderslag (ESNS) op de Grote Markt in Groningen, is dit jaar geheel overdekt.

In de binnenstad van Groningen verrijst een bijzondere tent die zo'n drieduizend mensen kan herbergen. Van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 januari treden onder meer The Common Linnets, Typhoon, Jett Rebel en het Noord Nederlands Orkest op.

Mobiele club
,,We hebben met een tentenleverancier een nieuw concept ontwikkeld: een soort mobiele club'', zegt Dago Houben, algemeen directeur van ESNS. ,,Denk aan een Paradiso-achtige tent met balkons, waardoor meer mensen dicht op het podium zitten.'' ESNS heeft voor het nieuwe concept gekozen om het gratis programma beter te laten aansluiten bij het reguliere programma.

,,Qua beleving en sfeer leek Eurosonic Air meer op het Bevrijdingsfestival'', zegt Houben. ,,Je had er een heel ander gevoel bij dan bij de optredens in Vera of het Grand Theatre. De intieme clubsfeer die daar heerst, hebben we nu uitvergroot naar de Grote Markt. Bovendien kon je in voorgaande jaren, ondanks het verlengde dak van het podium, nog een flink nat pak halen bij slecht weer. Dat is nu voorbij.''

Openbaar
De toegang tot de clubtent op de Grote Markt, inclusief bars en andere clubachtige elementen, is gratis. Houben: ,,Het is helemaal openbaar. Er is wel een deel van het balkon gereserveerd voor deelnemers aan het seminar, maar dat was in de open tent in het verleden ook al zo. De bands die er spelen moeten zich wel goed kunnen presenteren aan boekers en andere professionals.''

Bijzonder is dat het Noord Nederlands Orkest in de nieuwe tent debuteert op ESNS met het programma What's on David Bowie's playlist? . ,,Het heeft wel wat hoofdbrekens bezorgd omdat het orkest een groter podium nodig heeft en een ander geluid en licht, maar het is gelukt'', zegt Houben. Zoals al eerder gemeld is ook het middagprogramma (vanaf woensdag) in Jack Daniel's Barn op het Damsterplein gratis. Daar spelen dan Groningse bands.

Voor de afzonderlijke dagen van het reguliere Eurosonic-programma zijn overigens nog kaarten beschikbaar. Noorderslag en de passepartouts voor alle festivaldagen zijn uitverkocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu