Even alle hens aan dek bij rederij Doeksen: groot deel bemanning moet tóch werken op vrije dagen door veel quarantainegevallen

De Willem Barentsz aan de veertbootkade in Harlingen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het is de komende dagen even alle hens aan dek bij rederij Doeksen. Door een aantal coronabesmettingen zit een groot deel van de bemanning in quarantaine, dus moet ook personeel dat anders vrij was geweest nu werken.

„Plezierig is anders natuurlijk”, zegt directeur Dirk Spoor over de krappe bezetting. „En hartstikke onhandig, want je kan niet met een mannetje minder varen, je hebt echt een volledige bezetting nodig.”

Dus werden ook bemanningsleden die anders vrij waren geweest ‘teruggehaald’ en ingezet. „We moeten nu echt iedereen inzetten die niet weg is”, stelt Spoor. Dat is niet voor het eerst, want er zijn gedurende het jaar - net als bij veel andere bedrijven - wel regelmatig coronabesmettingen geweest. Maar dit is de eerste keer dat het om een handjevol gaat, „een stuk of drie, vier”, schat Spoor. Dat zorgt voor veel quarantainegevallen, collega’s die moeten wachten tot ze een test kunnen doen.

Dienstregeling hoeft niet aangepast te worden

Maar ze redden het en de dienstregeling hoeft vooralsnog niet aangepast te worden. „Met dank aan veel mensen die nu overuren maken natuurlijk. En als er heel veel mensen in een keer ziek worden nu, is het wat anders”, meent Spoor. Al ligt dat niet in de lijn der verwachting, want het lijkt er niet op dat de besmette collega’s het aan elkaar hebben doorgegeven. „Er zitten zelfs twee collega’s met dezelfde functie tussen, die lossen elkaar af en werken dus nooit tegelijk.”

En ook voor toeristen en eilanders op de boot is er vrijwel geen kans op een coronabesmetting door de bemanningsleden geweest. „Ze zijn eigenlijk nooit langer dan een paar minuten in de buurt van toeristen, die kans is dus maar heel klein.”

Ondertussen kijkt Spoor alvast vooruit naar de toekomst, met hopelijk veel gevaccineerde medewerkers in het verschiet, want veel bemanningsleden wonen op de eilanden en komen dus al eerder in aanmerking voor een coronavaccinatie. „Voor de besmette medewerkers, allemaal eilanders, is dat nu wel extra zuur, met de ‘finish’ in zicht. Dus het is hopen op een mild verloop voor hen”, stelt Spoor.

Nieuws

Meest gelezen

menu