Evenementenlocatie EM2 krijgt misschien toch corona-ontheffing (na protest van eigenaar Chris Garrit en ruim 1500 handtekeningen)

Alieke Rademaker en Chris Garrit van EM2. Foto: Peter Wassing

Er is een kans dat cultureel ondernemer Chris Garrit toch meer dan dertig mensen mag ontvangen op zijn terrein EM2 aan de Suikerlaan in Groningen. De Veiligheidsregio heeft zijn verzoek tot ontheffing in behandeling.

Omdat het aantal coronabesmettingen weer oploopt, werden vorige week maandag de beperkingsmaatregelen opnieuw aangescherpt. Voor binnenruimtes zoals cafés en bioscopen geldt nu dat er maximaal dertig bezoekers mogen komen.

Onbegrip bij cultuurpodia die buiten de boot vallen

De Veiligheidsregio Groningen maakt een uitzondering op die regel voor 13 cultuurinstellingen. Zeven podia in de stad Groningen en zes daarbuiten kunnen meer dan dertig mensen per zaal blijven toelaten. Het besluit zorgde voor opluchting bij de betrokken locaties, maar ook voor onbegrip bij de zalen die buiten de boot vielen.

Zoals EM2, een evenementenlocatie en podium op het voormalige Suikerunieterrein, waar naast feesten en diners ook geregeld concerten plaatsvinden. Eigenaar Chris Garrit benadrukt dat EM2 meer ruimte heeft dan bijvoorbeeld Simplon en Vera, die wel een ontheffing kregen. Ook zou hij nooit feedback gekregen hebben op het coronaplan waarmee hij zich bij de Veiligheidsregio meldde.

Ruim 1500 bezoekers tekenen petitie: ‘Geef EM2 alsnog ontheffing’

Woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio denkt dat er verwarring is ontstaan omdat eerst de regionale, en vlak daarna de landelijke regels wijzigden. ,,Vrijdag 25 september stelden wij een meldplicht in voor bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen. Daar heeft Garrit inderdaad een aanvraagformulier voor ingevuld. Maar de maandag erop werd landelijk het maximum dertig mensen. Toen gold ons formulier voor die vijftig niet meer.’’

EM2 bedruipt zichzelf, zonder subsidie van de overheid. Reden temeer om graag open te willen, betoogt Garrit: ,,Anders vallen we misschien wel om.’’ Ook bezoekers van de locatie zijn bezorgd: in vijf dagen tijd tekenden ruim 1500 mensen een petitie om EM2 toch een ontheffing te verlenen.

Groningen overlegt met andere veiligheidsregio’s over meer ontheffingen

De aanvraag is in behandeling bij de Veiligheidsregio, zegt Coenraads. Dat geldt ook voor verzoeken van enkele andere cultuurinstellingen in de provincie, die net als EM2 ook voor vrijstelling in aanmerking willen komen.

Coenraads vind het ‘lastig te zeggen’ hoeveel tijd er voor een oordeel nodig is: ,,Dit probleem speelt landelijk. We bespreken dit maandagavond ook met de andere regio’s in het Veiligheidsberaad, om te kijken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu