Deze ex-RAF-terroristen, nu de meestgezochte criminelen in Europa, zouden zijn gezien op een camping in Oost-Groningen

De meest recente beschikbare foto's van de RAF-terroristen. Fotobewerking: DvhN

Drie voormalige Duitse RAF-terroristen, die vorig jaar gesignaleerd zouden zijn op een camping in Oost-Groningen, staan sinds maandag bovenaan de opsporingslijst van Europol. Ze zijn daarmee de meestgezochte criminelen in Europa.

Het trio, Burkhard Garweg (51), Ernst-Volker Wilhelm Staube (65) en Daniela Klette (61), is al dertig jaar op de vlucht voor de politie. Ze wordt verdacht van talloze roofovervallen en moorden namens de Rote Armee Fraktion, een terreurgroep die Duitsland in zijn greep hield in de jaren ‘70. De RAF pleegde een groot aantal bomaanslagen, moorden en overvallen.

Het Landeskriminalamt (LKA) in Hannover heeft 80.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de aanhouding of opsporing van de verdachten.

Meest gezochte criminelen of terroristen

,,Het is voor het eerst dat drie Duitse verdachten op de Europol opsporingslijst van meest gezochte criminelen en terroristen in Europa staan”, zegt woordvoerder Katrin Gladitz van het LKA. ,,Sinds 2016 bestaat deze lijst met daarop de meest gezochte criminelen of terroristen in Europa. Ieder land heeft de mogelijkheid om twee bekende verdachten op zo’n lijst te plaatsen. In dit geval is het Duitsland gelukt om drie verdachten, ex-terroristen op de lijst geplaatst te krijgen.”

Op de lijst, met foto’s en omschrijving van de delicten, staan 46 personen.

Sinds 2016 zijn er beelden van de drie RAF-leden opgedoken in supermarkten en het openbaar vervoer. Het spoor leidde in 2016 naar Noord-Nederland. In september 2016 dacht de politie twee van de drie verdachten in Medemblik te hebben aangehouden, maar dat bleken Duitse toeristen. In die periode kwamen er meer tips uit Friesland.

‘Op Oost-Groninger camping’

Vorig jaar werd het trio in verband gebracht met Oost-Groningen, alwaar ze ‘ergens’ op een camping gezien zouden zijn. De Duitse politie wilde daar geen commentaar op geven.

De drie ex-RAF leden, ze behoorden tot de derde generatie, worden er van verdacht tussen 1999 en 2016 diverse roofovervallen te hebben gepleegd op geldtransporten en op supermarkten. Daarbij werden zware vuurwapens gebruikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu