Excuses voor 'schreeuwers'-uitspraak, en anders zegt oppositie in Staten Groningen vertrouwen op in gedeputeerde Nienke Homan

Gedeputeerde Nienke Homan moet excuses maken voor haar ‘denigrerende’ uitspraken over tegenstanders van wind- en zonneparken. Zo niet dan zeggen zeker acht van de tien oppositiepartijen in de Groninger Staten het vertrouwen op.

Gedeputeerde Nienke Homan heeft de oppositie in de Groninger Staten in de gordijnen gejaagd door tegenstanders van wind- en zonneparken te kwalificeren als 'schreeuwers'.

Gedeputeerde Nienke Homan heeft de oppositie in de Groninger Staten in de gordijnen gejaagd door tegenstanders van wind- en zonneparken te kwalificeren als 'schreeuwers'. Foto: Provincie Groningen/Natalia Balanina

Dat is de strekking van twee moties die de Groninger Belang-fractie woensdag indient in de vergadering van Provinciale Staten. De SP, Partij voor het Noorden, Forum voor Democratie, PVV, 50Plus, Code Oranje en OnsGroningen staan achter de oproep aan Homan om zich te verontschuldigen.

Gedeputeerde hoort alleen ‘schreeuwers’ tegen windenergie

Verscheidene fracties hadden al aangekondigd dat ze de gedeputeerde op het matje wilden roepen over haar uitspraken in een interview met Dagblad van het Noorden over het duurzame energiebeleid van de provincie. Zij relativeerde daarin het verzet bij de Groningers tegen plannen voor nieuwe wind- en zonneparken.

,,Je hoort natuurlijk alleen de mensen die het niet willen’’, stelde Homan. ,,Uiteindelijk zijn het de hardste schreeuwers die je hoort.’’ Inspraakavonden trekken volgens haar ,,alleen de gemiddelde blanke man van 65-plus die ooit techneut was.’’ Bij jongeren ziet de gedeputeerde juist veel draagvlak.

Staten zijn woedend: ‘Stuitend, schofferend, ongepast en ongehoord’

Het kwam haar eerder deze maand al op een storm van kritiek te staan in het debat over de nieuwe Regionale Energie Strategie die de Groningse gemeenten onder haar regie hebben ontwikkeld. ‘Ongepast en ongehoord’, aldus de Partij voor het Noorden. ‘Stuitend en schofferend voor de inwoners van onze provincie’, vond ook Groninger Belang terwijl 50Plus haar woorden ‘niet fatsoenlijk’ noemde.

Tot een discussie over het gewraakte interview kwam het toen niet, maar Groninger Belang-fractievoorzitter Bram Schmaal vindt dat de gedeputeerde zich er niet zonder verontschuldigingen vanaf kan maken. Ook het hele college van gedeputeerde staten moet in zijn ogen afstand nemen van de kwalificaties van tegenstanders als schreeuwers.

‘Gedeputeerde onwaardig: hele groep in samenleving wordt gepolariseerd’

,,Deze uitspraken kunnen echt niet’’, stelt Schmaal. ,,Dit is gedeputeerde onwaardig. Hiermee ‘framet’ ze een bepaalde groep in onze samenleving en polariseert zij de discussie.’’

Homan wilde dinsdag niet op het debat van woensdag vooruit lopen met een reactie op de kritiek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Duurzaamheid
menu