Exploitanten van havens rond Oldambtmeer hopen op mooie nazomer

Watersportexploitanten rondom het Oldambtmeer spreken nog niet van een verloren seizoen. De hoop is gevestigd op een mooie nazomer.

Minder passanten

Maar de algehele opinie luidt wel dat er minder passanten zijn op het een na grootste meer van Groningen dan eerdere jaren. De reden is voor de hand liggend; het slechte weer. ,,Maar zodra de zon weer schijnt en de temperatuur stijgt, is het ook direct weer druk op het water en worden alle bootjes verhuurd” , weet Thijs Huisman van Huninga’s Watersport in Midwolda. Hij exploiteert tevens de jachthaven. ,,Verdrietig word ik dan ook niet van dit seizoen.” Voor het eerst verhuurt hij ook een motorboot met aan boord vier slaapplaatsen. De verhuur gaat redelijk. ,,Ik zie dit als een testjaar en als de verhuur volgend jaar zo uitpakt als ik verwacht, investeer ik mogelijk in een tweede motorboot.”

Meer verwacht

Collega Erwin Postema exploiteert met zijn vrouw de jachthavens in Winschoten, Scheemda en Beerta. Het is zijn eerste seizoen. Hij is niet zo optimistisch als collega Huisman. ,,We hadden absoluut meer verwacht van dit vaarseizoen. Er wordt gewoon weinig gevaren. De bezetting qua ligplaatsen is goed, maar verder is er weinig activiteit. In Beerta ligt al heel lang een boot. Er is daar weinig beweging. Ik weet niet waarom die haven niet in trek is. We hebben schitterende faciliteiten een mooi onderhouden haven voor dertig boten, en we maken veel reclame. Zeg het maar wat we meer moeten doen.” Wanhopen doet hij echter niet. ,,We kunnen er nog steeds van leven en in de haven van Winschoten ga ik zelfs investeren.”

Richard Rietdijk exploiteert sinds twee jaar de jachthaven in Havenkwartier en heeft er ook nog een hengelsportbedrijf en watersportcentrum bij. ,,Ik wil niet al te negatief doen, want er valt van te leven, maar het gaat absoluut slechter dan vorig jaar. Er zijn zelfs mensen die tot dusver hun boot niet in de haven hebben gelegd, vanwege het slechte weer, terwijl ze een ligplaats hebben. Dat zegt toch voldoende?”

Stijgende lijn

Geert Jan Molema exploiteert al sinds zeven jaar Reiderhaven. Al is het weer nog zo slecht, van hem zul je geen onvertogen woord horen. ,,Natuurlijk zijn er minder mensen op het water, maar er gaat met dit slechte weer toch ook niemand fietsen of naar de camping?” Molema stelt wel vast dat, weer of geen weer, de handel in tweedehands boten toeneemt. ,,Dat zegt toch wel dat het meer in trek is.” Ook het aantal ligplaatsen in zijn haven is met 130 vaartuigen nagenoeg volgeboekt. ,,Er zit nog steeds een stijgende lijn in.”

Nieuws

menu