Dode bij explosie in woning in Groningse wijk Beijum. Overleden bewoonster draaide zelf gaskraan open en stak daarna sigaret aan (update)

Bij een explosie in een appartementencomplex aan de Nijensteinheerd in de Groningse wijk Beijum is dinsdag een vrouw om het leven gekomen.

De overleden vrouw was de bewoonster van de woning waar de explosie heeft plaatsgevonden, meldt de politie. Ze heeft zelf de gaskraan opengedraaid. Behalve zijzelf kwam ook haar kat om het leven; verder vielen er geen gewonden. De vrouw was bij de politie bekend vanwege verward gedrag.

Ze plaatste tot het moment van de explosie vermoedelijk meerdere berichten en video's op sociale media, bevestigt een woordvoerder van de politie. ,,Wij hebben ze ook in bezit en zijn ze nu aan het onderzoeken.” Daarnaast doet de politie een beroep op iedereen die de beelden heeft om ze niet verder te verspreiden via social media of te publiceren.

Veel hulpdiensten waren op het moment van de explosie al ter plaatse, omdat er een gaslucht werd geroken in het pand. Het appartementencomplex is ontruimd. „We hebben een ruim gebied om de woning heen afgezet, zodat de omwonenden geen gevaar liepen”, zegt brandweerwoordvoerder Arvid Klijzing. Nadat brandweerlieden een raam van het huis intikten, vond de ontploffing plaats.

Bewoonster stak sigaret aan in huis vol gas

„Zo’n explosie ontstaat als er een bepaald mengsel van gassen is, en een open vlam”, verklaart Klijzing. De hulpdiensten gaan ervan uit dat de bewoonster na het opendraaien van de gaskraan bewust dat open vuur gecreëerd heeft, door een sigaret aan te steken in huis.

De ontstane brand was snel geblust. „Het lijkt misschien niet zo als je de beelden ziet, maar dit was eigenlijk een vrij kleine explosie”, stelt Klijzing. „We hebben gelukkig erger kunnen voorkomen.” De schade aan de rest van het gebouw is beperkt gebleven.

‘Als ik iets later uit mijn werk was geweest...’

Een buurman was ‘enorm geschrokken’ van de explosie. ,,Ik kwam thuis uit m’n werk rond een uur of half 4 en rook gas. Ik vertrouwde het niet helemaal en ben daarom snel met mijn kinderen het huis uit gegaan. Als ik iets later uit m’n werk was geweest...”

De buurman zei eerder dat het om een ‘vrij jonge vrouw’ ging. ,,Ze spoort niet, dat roep ik ook al weken tegen de politie. Ze heeft wel eens van alles tegen me geroepen: dat ik de duivel ben, dat ik mijn vrouw sla. Onze honden raakten een keer in gevecht met elkaar en toen schold ze me helemaal verrot. Ik heb het al een paar keer aangekaart bij de politie. Dan kreeg ik als antwoord: ja, we zijn ermee bezig.”

Honden in beslag genomen

Hij heeft het gevoel dat de zaak niet serieus werd genomen. Maandag zijn de twee honden van de vrouw in beslag genomen door de politie. ,,En nu draait ze dus de gaskraan open.”

Behalve de hulpdiensten was ook burgemeester Koen Schuiling van Groningen aanwezig. Hij benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat deze explosie verband houdt met de ontploffing die ruim een week geleden aan de Wibenaheerd plaatsvond, vlakbij de Nijensteinheerd.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu