Expo over bevrijding in Semsstraatkerk Stadskanaal gaat hoe dan ook door

Canadese militairen met tulpen Foto: De Verhalen van Groningen

Afgelasten? Geen haar op het hoofd van Grieta Vosselman die eraan denkt: de expositie over de oorlog en bevrijding van Stadskanaal in de Semsstraatkerk in Stadskanaal gaat gewoon door. Misschien niet vandaag op 1 april, zoals de planning was, maar dan later. „We hebben teveel mooie dingen klaar om het niet te doen.”

Vooralsnog staat de opening van de expositie gepland op 28 augustus, de hoop leeft dat de maatregelen tegen corona dan opgeheven zijn of in ieder geval worden versoepeld. Het is dan 75 jaar geleden dat Koninginnedag weer voor het eerst werd gevierd na de bezetting. Bovendien capituleerde Japan diezelfde week.

In de kerk zijn na de openingshandeling vanaf 29 augustus tot en met 26 september allerlei materialen uit de oorlogstijd tentoongesteld, een soort pop-up museum dat gecomplimenteerd wordt door verhalen uit de oorlog.

Schilderij Cornelis Hoving

Op grote doeken zijn bijzondere verhalen van Knoalsters gedrukt, met passend beeldmateriaal. „Het is prachtig geworden. We gaan het zeker tonen.” Kroon op het werk is de expositie ‘Between Light en Darkness’ door Theodora Plas. De Haagse kunstenaar maakte het werk eerder al en heeft het uitgebreid met een schilderij van verzetsheld Cornelis Hoving. De gymleraar die onder meer in de Kanaalstreek het naziregime trotseerde.

„Dat werk is tijdloos en dringt door tot in je botten. Zij haalt lichtpuntjes uit kleine dingen van de oorlog”, legt Vosselman uit over de expositie. „De Tweede Wereldoorlog is nu afgelopen, maar onderdrukking is altijd op de wereld gebleven. Die lichtpuntjes die ze vond, zetten je aan het denken.”

Muziek en bevrijdingsdienst

Over lichtpuntjes gesproken, wie zelf nog een bijzonder verhaal heeft over Stadskanaal in de oorlog - en dan met name uit de wijk Noord - kan die door het uitstel nog aandragen, volgens Vosselman.

Behalve de expositie wordt op zondag 30 augustus een bevrijdingsdienst gehouden met vocale medewerking van Irene van Wijk. Op 13 september wordt de muzikale bevrijdingsmiddag gehouden. Inspiration by Brass speelt dan vanaf 15.00 uur liederen uit de tijd van de bevrijding.

De driekleur die in april ‘45 aan de Semsstraatkerk werd gehesen, wappert bovendien weer bij de kerk ten tijde van de activiteiten. Mochten die toch niet plaatsvinden: „Dan doen we het volgend jaar rondom de bevrijding.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu