Expositie Met open armen: Stadskanaalsters namen in Tweede Wereldoorlog onbekenden in huis

Geëvacueerde kinderen vierden de bevrijding met hun opvanggezinnen. Ze vertelden het thuisfront onder meer over de bevrijdingsoptocht. Foto: RHC Groninger Archieven

Inwoners van Stadskanaal en omliggende dorpen hadden in WOII niet alleen zorgen om het eigen gezin. Ze namen ook onbekenden in huis. De expositie Met Open Armen in het Streekhistorisch Centrum vertelt die verhalen.

Op de vlucht voor verwoesting en honger kwamen evacués uit andere delen van het land in de Tweede Wereldoorlog naar het Noorden. Met enige regelmaat verschenen ook in Stadskanaal en omgeving nieuwe gezichten in de buurt, in de kerk en op school.

De expositie Met Open Armen, nieuwe gezichten in Stadskanaal 1940-1945   laat zien hoe het dagelijks leven veranderde tijdens de Duitse bezetting. De presentatie in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, nog tot en met 12 juli te zien, is samengesteld door Willy van der Schuit en Helga de Graaf voor de Stichting OVCG.

Stadskanaal is gastgemeente stichting 4 en 5 mei Groningen

Naast objecten, foto’s, documenten en persoonlijke verhalen zijn in de tentoonstelling twee documentaires te bekijken van Liefke Knol. De films besteden aandacht aan de gevolgen van de keuzes die ouders maakten in de oorlog. Kinderen van zowel NSB’ers als verzetsmensen werden levenslang geconfronteerd met deze erfenis.

De tentoonstelling is ook te bekijken door de bezoekers van het derde en laatste verhalencafé op bevrijdingsdag 5 mei in het SHC.

Deze dag is speciaal gekozen omdat Stadskanaal dit jaar de gastgemeente is van de Stichting 4 en 5 mei Groningen. De bezoekers kunnen met elkaar in gesprek over herinneringen aan de oorlogstijd en de bevrijdingsdagen. De verhalencafé’s zijn een initiatief van de Stichting De Verhalen van Groningen die daarin samenwerkt met het Streekhistorisch Centrum en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.

Verhalen worden vastgelegd

Ooggetuigen van de gebeurtenissen tussen mei 1940 en mei 1945 en nabestaanden gaan met elkaar in gesprek over thema’s als onderduikers, evacués, foute Nederlanders, Jodenvervolging en de bevrijding. Een verslaggever legt de verhalen vast, zodat ze bewaard blijven voor komende generaties. De bijeenkomst, de laatste van drie, begint ’s middags om 14.30 uur en is gratis te bezoeken.

Nieuws

menu