COA: Als er meer Afghaanse vluchtelingen naar Nederland komen, wordt de noodzaak voor extra opvangplekken voor asielzoekers nog groter

De noodzaak voor extra plekken voor asielzoekers wordt nog groter als de komende tijd meer vluchtelingen uit Afghanistan zich melden.

In het asielcentrum in Ter Apel is momenteel nog geen sprake van een verhoogde instroom van Afghanen.

In het asielcentrum in Ter Apel is momenteel nog geen sprake van een verhoogde instroom van Afghanen. Foto: Boudewijn Benting

Dat zegt woordvoerder Leon Veldt van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

,,We weten momenteel niet hoe de situatie zich ontwikkelt, of en hoeveel Afghaanse vluchtelingen hier naar toe komen’’, laat hij desgevraagd weten. ,,Maar het is natuurlijk heel goed mogelijk dat ook wij te maken met een forse extra instroom aan vluchtelingen. Dan wordt de noodzaak aan extra plekken voor asielzoekers nog groter dan hij nu al is.’’

Bijna 11.000 statushouders

Momenteel verblijven in de 60 asielzoekerscentra in Nederland ruim 27.000 mensen. Daarmee zijn volgens Veldt bijna alle plaatsen bezet. Bijna 11.000 van hen zijn statushouders: mannen, vrouwen en kinderen die in Nederland mogen blijven, maar voor wie nog geen woning beschikbaar is en die dus wachten in een azc.

..Het vinden van huizen wordt gehinderd door de krapte op de woningmarkt’’, aldus de woordvoerder. ,,Maar het is belangrijk dat gemeenten en andere betrokken partijen huizen voor statushouders blijven vinden, zodat die uit de azc’s kunnen verhuizen en daar meer ruimte vrijkomt. We krijgen zo meer doorstroming.’’

Bestuursovereenkomsten

Het COA zoekt daarbij zelf ook naar extra opvangplekken. ,,We praten daar over met gemeenten, proberen bestuursovereenkomsten met hen aan te gaan of te verlengen.”

Op dit moment is er overigens nog geen sprake van een verhoogde instroom van Afghaanse vluchtelingen in Ter Apel, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. In Ter Apel staat het asielcentrum waar nieuwe vluchtelingen zich melden.

Onder de genoemde 27.000 bewoners van azc’s zijn op dit moment ruim 1300 Afghanen. Ter vergelijking: het aantal Syriërs bedraagt meer dan 7600.

Voor de Afghanen die Nederland momenteel uit hun onveilige land probeert te halen, is al een opvang gereserveerd. Zij worden opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu