Extra baggerklus moet scheve boten in jachthaven Schier voorkomen

Vakantiegangers n de jachthaven van Lauwersoog. Foto: Archief DvhN

Ondanks de nieuwe manier om de jachthaven op Schiermonnikoog uit te baggeren, die begin dit jaar van stal werd gehaald, moet toch extra worden gebaggerd. Want de schepen lagen de afgelopen zomer scheef.

Er moet zo'n 20.000 kubieke meter zand en slib extra in het baggerdepot worden gestort. Kosten: ruim 70.000 euro.

Na veel onderzoek leek de gemeente begin januari de oplossing gevonden te hebben voor het baggervraagstuk van de jachthaven op Schiermonnikoog. Baggeren door middel van een ploegboot, die het slib losmaakt waarna het met afgaand tij de haven uitstroomt, moest het de komende jaren worden.

,,Maar niets is zo veranderlijk als de natuur en in dit geval het Wad’’, staat in een stuk van de gemeente. De natuurlijke omstandigheden zijn dusdanig veranderd dat de ploegbootmethode niet meer voldoet. Een geul van oost naar west vlak voor de ingang van de jachthaven wordt steeds smaller. Daardoor is de stroming in die geul minder en komt er meer zand en slib de haven binnen. Een natuurlijke ‘drempel’ die veel slib en zand tegenhield is verdwenen.

Bodem verhard

Ook is de bodem van de jachthaven verhard. Het slib is er in maart en april door de ploegboot uitgehaald, maar het zand blijft achter. Het zand is hard geworden en daardoor komen vooral kieljachten scheef te liggen. Hierdoor kunnen boten niet goed naast elkaar liggen en dat gaat ten koste van het aantal ligplaatsen. In plaats van 120 kunnen er zo’n 80 jachten aanleggen, wat leidt tot een verlies van ongeveer 30.000 euro aan inkomsten op jaarbasis.

Afgelopen zomer compenseerde het uitzonderlijk mooie weer de inkomstenderving grotendeels, maar het ligcomfort van de overgebleven boten gaat snel achteruit en ook de veiligheid komt in het geding. Schepen komen steeds schever te liggen en ook de drijvende steigers vallen vaker droog, wat schadelijk is voor de technische staat ervan. Als er niet gebaggerd wordt, verslechtert de situatie volgend jaar drastisch, aldus het college.

Cutterzuiger

Het voorstel is om het zand volgend jaar uit de jachthaven te laten verwijderen door middel van een cutterzuiger. De jachthaven zou daarmee op een diepte van 1,90 tot 2 meter moeten worden gebracht. Dit betekent dat er 20.000 kubieke meter zand en slib in het baggerdepot ten noorden van de jachthaven moet worden gestort. Daarna kan het baggeren weer drie jaar met de ploegboot uitgevoerd worden, aldus het college. De gemeenteraad van Schiermonnikoog besluit dinsdag of het gevraagde bedrag van 70.500 euro uit de reservepot toerisme kan worden gehaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Groningen
menu