Versterkingsoverleg Groningen vraagt extra capaciteit voor versterking in het beloofde tempo

Een gestut huis in Groningen. Foto: Kees van de Veen

Inwoners van het Groningse aardbevingsgebied hebben recht op versterking van hun huis in het beloofde tempo. Als dat niet kan worden gehaald, moet Den Haag zorgen voor extra capaciteit.

Dat schrijft het Versterkingsoverleg Groningen (VOG) in een reactie op de wijzigingen die het kabinet wil doorvoeren in de nieuwe ‘versterkingswet’ voor de aardbevingsregio.

‘Huiseigenaren mogen niet nog langer wachten doordat acuut onveilige situaties voorgaan’

Het wetsvoorstel zoals dat er nu ligt voor de zogeheten Tijdelijke Wet Groningen, geeft verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief de vrijheid om huizen waar een acuut onveilige situatie dreigt, naar voren te halen in de planning. Dat zou betekenen dat andere woningeigenaren langer moeten wachten.

Dat vinden de regionale bestuurders in het aardbevingsgebied onaanvaardbaar. Als inwoners met schade langer dan beloofd moeten wachten op versterking van hun huis doordat acuut onveilige situaties voorgaan, moet Vijlbrief extra bouwcapaciteit regelen, stelt gedeputeerde Tjeerd van Dekken als waarnemend VOG-voorzitter.

‘Mensen hebben recht op een veilig huis: dat is hun grondrecht’

Groningers staan al jaren in de wacht en het vertrouwen in de overheid is in de gasregio inmiddels tot onder het nulpunt gezakt, benadrukt Van Dekken. Voor hen is nóg langer wachten een ‘harde boodschap’. ,,Mensen hebben recht op een veilig huis: dat is hun grondrecht.’’

,,Het fakkelprotest heeft deze maand nog eens onderstreept waar de pijn zit bij de Groningers’’, zegt Van Dekken. ,,Namelijk bij de aanhoudende gaswinning én bij de voortslepende versterkingsoperatie.’’ Wat dat eerste betreft houdt het VOG het kabinet aan de afspraak dat de gaskraan per 2023 dicht gaat. Maar ook met de versterking moet eindelijk vaart worden gemaakt.

Regiobestuurders willen ook ruimere vergoeding meerkosten

Een ander punt dat de regiobestuurders gewijzigd willen zien in het wetsvoorstel, is de vergoeding van meerkosten. Vooral door de prijsstijging van bouwmateriaal en -personeel vallen versterking en schadeherstel voor veel huizen steeds duurder uit naarmate het werk langer op zich laat wachten.

Dat zorgt volgens Van Dekken voor moeizame discussies tussen eigenaren, aannemers, NCG en IMG. Daarmee gaat letterlijk kostbare tijd verloren. ,,Het moet afgelopen zijn met het gesteggel over honderd euro meer of minder’’, vindt hij. Het VOG pleit daarom voor ruimere compensatie van prijsstijgingen.

‘Er zit vooruitgang in, maar er is nog een lange weg te gaan’

Al met al blijft er met de versterking volgens Van Dekken ‘nog altijd een lange weg te gaan’. In het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de Nationaal Coördinator Groningen toont directeur Peter Spijkerman zich tevreden over 2021. Volgens hem zijn er vorig jaar ruim 1800 versterkingsdossiers afgerond, ruim 300 meer dan gepland.

,,Het is goed te zien dat er nu vooruitgang wordt geboekt’’, stelt gedeputeerde Van Dekken. ,,Maar je kunt pas tevreden zijn als die versterkingsoperatie ook echt is gerealiseerd.’’ Er zijn nog 13.000 huizen te gaan waarvan vast staat dat versterking noodzakelijk is.

‘Er moet fors meer tempo in de operatie worden gemaakt’

De NCG denkt dat in 2028 af te ronden, maar topman Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwde vorig jaar al dat dat ‘bij lange na’ niet wordt gehaald. Van Dekken sluit zich daarbij aan: ,,Er moet fors meer tempo worden gemaakt.’’

Nieuws

menu