Vereniging van Sauna- en Welnessbedrijven luiden noodklok: 'Er moet een extra noodpakket voor de wellnessbranche komen'

Fabian Dolman (directeur) voor het pand van bronnenbad Thermen Bad Nieuweschans. Foto: Huisman Media

De vereniging van Nederlandse Sauna - en Wellnessbedrijven wil dat er een extra noodpakket voor de wellnessbranche komt. Dat ze tot september moet dichtblijven is als een mokerslag aangekomen.

Terwijl het land ‘voorzichtig van het slot gaat’, is er nog steeds geen enkel perspectief voor de branche. ,,En we hebben een prachtig, veilig en functionerend protocol opgesteld”, zegt Fabian Dolman. Hij is directeur van het familiebedrijf Quality Wellnessresorts (QWR) met duizend medewerkers en vier sauna - en Wellnessresorts in Noord-Oost Nederland, waaronder Thermen Bad Nieuweschans met tweehonderd medewerkers.

Miljoenen euro’s aan kosten zijn geleden buiten de omzetverlies zegt Dolman al door de coronacrisis te hebben geleden. Hij vindt het niet ‘te verkroppen’ dat het kabinet de branche veel te weinig perspectief heeft geboden en dringt aan op snelle heropening van de sauna’s en resorts. Het liefst op 1 juni. De branche is er klaar voor.

Btw-verlaging

Dolman vindt ook dat de overheid de branche financieel tegemoet moet komen. ,,Met een noodpakket aan maatregelen, zoals btw-verlaging. Nu nog hebben we met 9 - en 21 procent btw te maken, dat moet worden verlaagd naar 6 procent. Voor in ieder geval een jaar. Ook het betalen van belasting moet worden kwijtgescholden in plaats van uitgesteld. De overheid moet de branche nu helpen. Dat we zelfs in een adem worden genoemd met sekswerkers en casino’s geeft aan dat er geen kennis is.”

Dolman wijst er op dat gebruik van sauna, wellness en thermaalbaden zelfs bijdraagt aan de gezondheid van mensen. ,,Het immuunsysteem wordt versterkt. Ook is het virus slecht bestand tegen een hoge luchtvochtigheid. In onze stoomcabines is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld honderd procent. En de sauna temperatuur varieert van zeventig - tot honderd graden. In dergelijke temperaturen neemt de activiteit van het virus ook af, zo is al aangetoond. Het ministerie van VWS houdt daar tot dusver helemaal geen rekening mee.”

Meer maatregelen

Daarnaast neemt de branche meer maatregelen. ,,Van te voren reserveren, een tijdslot afspreken en intake-gesprekken voeren. Alleen als iemand gezond is mag deze gebruik maken van de faciliteiten. En we willen de capaciteit beperken. Dus we houden ons aan de 1,5 meter regel. Dat kost geld, maar als we in eerste instantie maar weer kostendekkend aan de slag kunnen.”

Dolman begrijpt er niets van dat hij en zijn branchegenoten nog niet open kunnen. ,,Onze buren, net over de grens in Duitsland mogen dat wel. Hier wordt juist aangespoord sauna toe te passen omdat het de kans op infecties verlaagd. Er ontstaat nu een economisch ongelijkheidsbeginsel.”

Nieuws

Meest gelezen

menu