F16-vliegtuigen kunnen onbedoeld controletoren op Vliehors op Vlieland onder vuur nemen. Inspectie wil dat toren verplaatst wordt

De Vliehors Range op Vlieland. FOTO VLIEGBASIS LEEUWARDEN

Naar aanleiding van een onderzoek naar een zelfbeschieting van een F-16 jachtvliegtuig tijdens een oefening boven militair oefenterrein Vliehors op Vlieland doet de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) een aantal aanbevelingen. Waaronder: verplaats de controletoren op Vliehors, want de kans bestaat dat deze onbedoeld onder vuur wordt genomen.

Hoe kon een F-16 jachtvliegtuig in januari 2019 zichzelf beschieten tijdens een oefening boven militair oefenterrein Vliehors op Vlieland? Met die vraag hield de IVD zich bezig. Het onderzoek wees uit dat een patroon hoogstwaarschijnlijk tijdens het afvuren in drie delen uiteen viel.

Bij de beschieting raakte niemand gewond, maar twee delen van een patroon veroorzaakten wel schade aan de vliegtuigbeplating en aan de motor. Op grond van technische proeven heeft Defensie tijdens het onderzoek besloten dat eenmaal geladen munitie waarvan een deel is verschoten niet nogmaals mag worden gebruikt.

Toren moet buiten het doelengebied een plaats krijgen

De projectielen vormden in dit geval geen gevaar voor de mensen op de controletoren op de Vliehors, maar omdat de vluchtbaan van beschadigde munitie onvoorspelbaar is en de mogelijkheid bestaat dat de toren onbedoeld onder vuur wordt genomen beveelt de inspectie aan de controletoren te verplaatsen naar een plek buiten het doelengebied.

Om de veiligheid te verbeteren doet de IVD nog twee aanbevelingen: de luchtmacht moet het gebruik van de voorgeschreven standaardcommunicatie bevorderen en Defensie moet ervoor zorgen dat meldingen van voorvallen op de goede plaatsen in de organisatie terechtkomen. Bij de afhandeling van de situatie is namelijk afgeweken van de standaardprocedure voor communiceren bij nood. Ook zouden de voorgeschreven handelingen uit de ‘checklist’ niet volledig zijn gevolgd.

Nieuws

Meest gelezen

menu