FNV heeft ernstige zorgen over besmettingsgevaar coronavirus in kippenslachterijen in het Noorden

Zorgen over risico op coronabesmetting bij pluimveeslachterijen Foto: ANP

Vakbond FNV maakt zich na een enquête onder leden ernstig zorgen over het risico op coronabesmettingen in pluimveeslachterijen. Ook in Noord-Nederland.

Van de FNV-leden die werken in Nederlandse pluimveeslachterijen maakt 60 procent zich zorgen over het besmettingsrisico. Anderhalve meter afstand bewaren is onmogelijk, zegt 50 procent, en in bijna de helft van de gevallen worden dan geen extra maatregelen genomen, zoals het plaatsen van schotten.

‘We houden ons hart vast’

,,We houden ons hart vast’’, zegt Liza van Nuysenburg, FNV-bestuurder voor de vleesindustrie in de regio Noord. ,,Het nieuws over coronabesmettingen in slachterijen gaat tot nu toe over de varkens- en runderslachterijen, maar bij pluimvee is de situatie niet anders.’’

In Groenlo is een varkensslachterij gesloten nadat 147 van de 657 medewerkers besmet bleken met het coronavirus. In het Noorden zijn geen grootschalige slachterijen voor koeien en varkens, wel voor kippen. Ook in de grote pluimveeslachterijen werken mensen dicht op elkaar en worden arbeidsmigranten ingezet, die gezamenlijk gehuisvest zijn en in busjes worden vervoerd - volgens de FNV een belangrijke oorzaak van de besmettingen.

‘Alles aan gedaan’

De enquête van FNV in de pluimveesector is landelijk afgenomen, de vakbond heeft geen specifieke informatie over noordelijke bedrijven. Martine Onderdijk van 2 Sisters Storteboom, waar 440.000 vleeskuikens per dag geslacht kunnen worden, herkent het beeld dat de vakbond schetst niet. ,,Wij hebben vanaf de eerste dag maatregelen genomen.’’ Zo worden werkplekken afgeschermd als afstand bewaren niet mogelijk is, wordt ieders temperatuur gecheckt en is het vervoer van arbeidsmigranten aangepast.

,,Wij denken dat we er alles aan gedaan hebben’’, zegt Onderdijk. Besmettingen bij andere slachterijen zijn geen reden tot extra zorg. Storteboom slacht nog evenveel kippen als voor de coronacrisis.

Onderzoek

FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg maakt zich wel ernstige zorgen. Ook over de situatie in het Noorden. Behalve Storteboom in Kornhorn zijn er grote pluimveeslachterijen gevestigd in Leek (Heijs) en Haulerwijk (Frisia Food). Een woordvoerder van Heijs stelt dat de situatie in de pluimveesector anders is dan in de roodvleessector, maar geeft verder geen toelichting. Frisia was niet bereikbaar voor commentaar.

De vakbond zal met de werkgevers in gesprek gaan om betere afspraken over de coronamaatregelen te maken. Partij voor de Dieren en SP in de provinciale staten van Groningen willen onderzoek naar de coronasituatie in slachthuizen. Minister Carola Schouten heeft maandag besloten dat slachthuizen die niet kunnen aantonen voldoende maatregelen te hebben genomen dichtgaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu