FNV dient Wob-verzoek in om inzage te krijgen in geldstromen tussen gemeente Groningen en Schakelkans

Maureen van der Pligt. Foto: SP, Bas Stoffelsen

De FNV wil inzage in de geldstromen tussen de gemeente Groningen en Schakelkans, een bureau dat mensen in de bijstand bij werkgevers plaatst. De vakbond heeft hiervoor een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend bij de gemeente Groningen.

Bij Schakelkans kunnen langdurig werkloze Groningers tijdelijk aan de slag bij werkgevers in de gemeente. Bovenop hun bijstandsuitkering krijgen zij een kleine bonus van 2 euro per uur. In maximaal drie maanden (of zes bij parttime werk) kunnen ze in de praktijk laten zien wat ze kunnen. Doel is een baan, bij de tijdelijk werkgever of elders.

De FNV riep Groningen eind september al op te stoppen met Schakelkans. Volgens de vakbond verdienen deelnemers, ondanks die bonus op hun uitkering, nog altijd minder dan het minimumloon voor ‘gewoon’ werk.

‘Die mensen zijn slechts goedkope arbeidskrachten in een goedkoop verdienmodel voor werkgevers, bureau Schakelkans en Groningen’, stelt FNV-bestuurder Maureen van der Pligt in een persbericht.

Inzage in geldstromen

De FNV heeft het Wob-verzoek ingediend om inzage te krijgen in de geldstromen tussen Groningen en Schakelkans. Van der Pligt: ‘Laat ze maar openheid van zaken geven en ons tonen wie er financieel beter wordt van hun samenwerking. Al kunnen we het antwoord wel raden: iedereen, behalve de bijstandsgerechtigden.’

De FNV wil met het verzoek om informatie ook achterhalen hoe het zit met de bescherming van de mensen die vanuit het bijstandsproject bij bedrijven worden geplaatst.

Groningen heeft vier weken om te reageren.

Hieronder de brief van FNV-bestuurder Maureen van der Pligt aan burgemeester en wethouders van Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu