FNV trekt aan de bel: PI Ter Apel moet drastische maatregelen nemen om nog meer coronabesmettingen te voorkomen

In de Penitentiaire Inrichting (PI) van Ter Apel moeten drastische maatregelen worden genomen om het personeel een veiliger werkomgeving te bieden, corona buiten de deur te houden en meer besmettingen te voorkomen.

De luchtplaats van de gevangenis in Ter Apel.

De luchtplaats van de gevangenis in Ter Apel. Foto: Geert Job Sevink

FNV- Justitie en Veiligheid bestuurder Yntse Koenen vindt dat de werkgever snel moet ingrijpen en signalen van het personeel serieus moet nemen. In de PI Ter Apel is de laatste dagen sprake van een snel stijgend aantal coronagevallen. ,,We zitten nu (zaterdag/red) op ongeveer dertig besmettingen onder personeel en gedetineerden”, weet Koenen. ,,Dit is een forse uitbraak.”

Personeel voelt zich onveilig

De vakbond vindt het te lang duren voordat de directie ingrijpt. Volgens Koenen zijn er nergens binnen de Nederlandse gevangenismuren op dit moment zoveel besmettingen als in Ter Apel. ,,En het neemt snel toe. Daardoor voelt het personeel zich onveilig.”

Koenen wil dat voor gedetineerden met corona een aparte vleugel wordt gereserveerd, zoals bij vele inrichtingen in het land. Verder moet de 1,5 meter afstand beter gewaarborgd worden en moeten ook gedetineerden mondkapjes kunnen dragen. ,,Het personeel draagt wel mondkapjes, maar als er geen aparte coronavleugel of afdeling is, de gedetineerden de anderhalve meter niet kunnen handhaven en de groepen te groot zijn die bij elkaar komen dan voelt het personeel dat als een zwaar risico.”

De groepen voor het luchten moeten kleiner

Een aantal keren per week worden de gedetineerden voor het luchten uit hun cel gelaten en dan komt er een grote groep bij elkaar op een afdeling. Die groepen moeten wat het personeel betreft ook kleiner, omdat de kans van besmetting te groot wordt. De veiligheid van het personeel moet voorop staan. Dat geldt ook voor de meerpersoonscellen. Haal de gedetineerden uit elkaar en zorg dat mensen niet op elkaars lip zitten. Zéker in coronatijd, en zéker bij een uitbraak” Het personeel merkt onvoldoende dat de werkgever er werkelijk alles aan doet om de uitbraak te beteugelen.

De vakbondsbestuurder wijst erop dat met het toenemend aantal besmettingen ook de werkroosters steeds lastiger zijn rond te breien. Daardoor neemt de werkdruk toe en dat is nog een groter aanslag op het personeel.

Groot deel een autonome aanpak

Opmerkelijk is dat de aanpak van corona voor een groot deel een autonome zaak is van de PI’s. Er ligt in Nederland geen dwingend landelijk draaiboek voor inrichtingen klaar. De directie van Ter Apel kan zijn eigen afweging maken.

,,Naast het uitvoeren van de strenge coronamaatregelen is het zaak om voldoende oog en aandacht voor gedetineerden te hebben", reageert vestigingsdirecteur Laurens Huizenga.

,,Zodat er – ook los van de risico’s van corona – sprake is van een veilige omgeving voor gedetineerden en personeel. Quarantaine bij mogelijkheid van besmetting  in een gevangenis is eigenlijk dubbelop. Je zit al gevangen en moet een heleboel vrijheden binnen de PI tijdelijk opgeven. Het andere gevaar ligt dan op de loer: ledigheid en depressiviteit. Beide kunnen gemakkelijk omslaan in agressiviteit."

Hij vervolgt: ,,Kortom, het is balanceren op een koord. Het volhouden van het strenge uitgezette beleid vraagt van de medewerkers en gedetineerden veel uithoudingsvermogen. Een hele opgave in zo’n grote gemeenschap die samenleeft op een afgesloten beperkte ruimte.”

In de gevangenis in Ter Apel zitten vele honderden mensen achter de tralies. Het gaat om gedetineerden zonder Nederlandse nationaliteit die een strafbaar feit hebben gepleegd en daarvoor zijn veroordeeld. Als ze hun straf hebben uitgezeten moeten ze terug keren naar land van herkomst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu