Groninger zorgorganisatie Keroazie failliet, Raad van Toezicht speelt zwartepiet naar oud-bestuurder

Het faillissement van zorgorganisatie Keroazie, actief in stad Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland, is onafwendbaar gebleken. De Raad van Toezicht heeft het faillissement van de organisatie aangevraagd en volgens curator Erik Eshuis is het ook al uitgesproken door de rechtbank.

Eshuis gaat op zoek naar een zorgorganisatie die de zorg aan de circa 35 tot 40 bewoners en cliënten, verdeeld over zeven locaties in onder meer Broek, Pieterburen, Leek en de stad Groningen, over wil nemen. Tot die tijd kunnen bewoners en cliënten in hun huidige onderkomens blijven.

Niet levensvatbaar

Twee maanden geleden trad interim-bestuurder Wybe Sierksma aan. Na onderzoek kwam hij tot de conclusie dat de organisatie niet meer levensvatbaar is. Om die reden is in overleg met de Raad van Toezicht besloten om het faillissement aan te vragen. In reactie noemt Siersksma het faillissement ‘het meest nare scenario’.

De schuldenlast bedraagt volgens curator Eshuis bijna acht ton. De helft daarvan wordt geclaimd door de belastingdienst in de vorm van loonbelasting die niet is afgedragen.

‘Privé en zakelijk vermengd’

Interim-man Sierksma volgde bestuurder Annick Braspenning die een zorgboerderij runt in Broek waar mensen in een beschutte woonvorm worden opgevangen. Zij werd begin juni op non-actief gesteld nadat de Raad van Toezicht het vertrouwen in haar opzegde. Volgens de RvT kwam de financiële geldnood van de zorgorganisatie pas laat aan het licht doordat Braspenning informatie over de financiële positie lang voor zich hield. Daardoor kon de RvT niet tijdig ingrijpen. In het persbericht over het faillissement schrijft de RvT ook dat Braspenning zich schuldig maakte aan ,,vermenging van privé en zakelijk’’. Braspenning was woensdag niet voor commentaar bereikbaar.

Sluitingen dreigen

Een zorgboerderij en diverse beschutte woonlocaties in de provincie. vallen onder Keroazie. Als de curator geen overnamekandidaat vindt, lijkt sluiting van de zeven locaties onafwendbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu