Fakkels en applaus voor op schoolplein doodgestoken Chris (19) uit Groningen

Vuurwerkfakkels, een minuut stilte en een daverend applaus. Zo namen vrienden vrijdagavond afscheid van de vorige week doodgestoken Chris (19) uit Groningen.

De opkomst op het schoolplein van obs De Vuurtoren is indrukwekkend. Een paar honderd jongeren komen af op de wake, op de plek waar Chris vorige week stierf. Op gepaste afstand, langs de rand van het plein, volgen buurtbewoners de wake.

Marijn en Kevin, de initiatiefnemers van de bijeenkomst, steken als eerste vuurwerkfakkels aan. Andere vrienden volgen. Als het vuur dooft is het een minuut muisstil. En dan volgt een daverend applaus.

De ouders van Chris zijn er niet bij, maar ze hebben het applaus ongetwijfeld gehoord. Ze wonen op steenworp afstand van de school waar hun zoon vorig week donderdagnacht met messteken van het leven werd beroofd.

Een grapjas die positief in het leven stond

Onder de vrienden heerst ongeloof. Deze toffe gozer, een grapjas die zo positief in het leven stond, verdient het niet om zo te sterven. En ze zijn ontzet. Chris was gecharmeerd van een meisje en ontmoette haar op deze plek. Haar vriend en een kameraad waren er ook. Het ging gruwelijk mis.

Als Sanne Ter Braak bij de boom met bloemen knielt, krijgt ook zij applaus. Zij was een goede vriendin van Chris en huilt bittere tranen. ,,Zo’n fijne jongen. Dit heeft hij niet verdiend.’’ Ze kwam vaak naar het schoolplein om met Chris en andere vrienden te chillen.

Tussen de vele jongeren staat ook Hans Laan, stagebegeleider van het Noorderpoort College. Chris voltooide daar de entree opleiding en zwaaide vorig jaar af als assistent logistiek medewerker. ,,Vreselijk, vreselijk. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?’’

‘Chris is groot onrecht aangedaan’

Kevin werkte met Chris samen bij een filiaal van supermarktketen Albert Heijn, Marijn ging eerder met hem naar school. Omdat de uitvaart deze dag in besloten kring was, besloten ze vrienden op te roepen voor een afscheid bij De Vuurtoren. Chris zat er als kind op school. ,,Dit is onze afsluiting. Chris is groot onrecht aangedaan.’’

De drie verdachten - de twee jongens zijn 17 jaar, het meisje is 18 - zitten vast in beperking. Zij mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Het Openbaar Ministerie wil niets kwijt over welke rol de afzonderlijke verdachten hebben in het drama. Woensdag wordt het drietal voorgeleid op de rechtbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu