Familie Zwarberg Termunterzijl wint zaak tegen NAM

Rechtbank Assen. Foto: DvhN

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) betaalt na vier jaar steggelen de bevingsschade aan de woning van familie Zwarberg in Termunterzijl. De woning werd eind 2015 onbewoonbaar verklaard. De NAM voelde zich aanvankelijk niet aansprakelijk voor de schade, maar kwam woensdag alsnog over de brug.

Het echtpaar Zwarberg moet in december van 2015 in alle haast hun woning in Termunterzijl verlaten. Het was onveilig, concludeerden de NAM en de gemeente Delfzijl destijds. Sindsdien woont het paar in een tussenwoning en strijdt voor de schadevergoeding die nodig is om de woning te herstellen.

370.000 euro

De rechter in Assen stelde in november 2017 vast dat de NAM verantwoordelijk was voor het weer veilig maken van de woning van Zwarberg. Vanaf dat moment werd over en weer gepraat, maar geen steen gelegd. Een aannemer rekende uit dat er 370.000 euro nodig was om de woning te herstellen. De NAM stelde een maximum bedrag voor van 310.000 euro. Precies een jaar geleden kwam de NAM met een voorschot van 2,5 ton over de brug.

Smartengeld

Woensdag kwamen de partijen elkaar weer tegen voor de rechter in Assen. Dit was de laatste keer. De NAM kwam Zwarberg tegemoet. Ze krijgen zowel de daadwerkelijke schadeposten van de woning als het smartengeld voor het geleden leed.

Nieuws

menu