Famke Louise heeft geen spijt: 'Grote mond op sociale media moet je ook laten zien'

Famke Louise. Foto: ANP/Kippa

De onder jongeren uiterst populaire zangeres Famke Louise (21) heeft geen spijt dat ze heeft meegedaan aan de omstreden ‘Ik doe niet meer mee’-actie op sociale media.

De Amsterdamse YouTube-ster, met één miljoen volgers op Instagram een van de populairste influencers van het land, bleef bij Jinek - voor het oog van experts - achter haar verhaal staan.

Famke Louise woonde enige tijd in Hoogezand. Haar moeder woont daar nog steeds. De Youtube-ster en zangeres benadrukt in haar betoog dat ze haar volgers niet per se wil oproepen om de coronaregels van de overheid niet meer te volgen, zoals zij wel suggereerde in haar filmpje. ,,Dit kan niet langer zo. Ik zeg ‘NEE’ tegen alle maatregelen totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen”, stelde Louise op Instagram.

De Amsterdamse wil vooral dat het kabinet meer medeleven toont naar de jongeren die niet meer kunnen doen wat zij willen en naar de mensen die zich zorgen maken.

De YouTube-ster kreeg het afgelopen etmaal veel kritiek na haar oproep. Zij had op een blaadje opgeschreven wat zij wilde zeggen in Jinek maar kwam desondanks nauwelijks uit haar woorden. ,,Ik denk dat jongeren slim genoeg zijn om niet naar ouderen of bejaarden te gaan als ze betrokken zijn geweest bij een feestje”, zo begon ze haar verhaal. ,,Het probleem ligt niet alleen bij hen. Ook ouderen zoeken de horecagebieden op.”

‘Eerste lockdown had geen effect’

De YouTuber stelde verder dat de eerste lockdown geen effect had. Zij werd weersproken door ic-arts Diederik Gommers, die aan tafel zat. Verder stelde Louise dat het kabinet met de maatregelen meer de jongeren treft dan andere generaties. ,,Ik vind dat er voor ons meer begrip moet komen.”

Gommers snapt dat jongeren zoals Louise gefrustreerd raken over de coronamaatregelen, maar roept op met elkaar in gesprek te blijven daarover. Hij noemt het onverantwoord dat de Bekende Nederlanders het bericht verspreiden dat ‘ze niet meer meedoen’. ,,We zitten in een nieuwe crisis. De toename van het aantal besmettingen heeft nu al impact op de reguliere zorg in de ziekenhuizen. Wij kunnen het ons niet veroorloven als jullie zeggen: wij doen niet meer mee. Dat kan niet met een virus. Wij zijn er misschien klaar mee, maar het virus is dat niet met ons.”

NRC meldde eerder vandaag dat het initiatief voor de hashtag #Ikdoenietmeermee uit de koker van Willem Engel van Viruswaanzin kwam. Famke Louise stelde te zijn gevraagd door rapper Bizzey. ,,Ik dacht: ja, ik ga meedoen. Ik heb hier een sterke mening over”, aldus de YouTube-ster.

‘Ik heb niet overal schijt aan’

Toen Jinek haar vroeg wat die mening was, stelde Louise dat zij geloofde dat corona bestaat en dat zij veel respect voor de doden en de mensen in de zorg heeft. ,,Ik bedoelde niet dat ik overal schijt aan heb. Maar er zijn gewoon op dit moment dingen die niet kloppen.”

Zij beklemtoonde niet te willen oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Op de vraag waarom zij de boodschap op YouTube dan wel zo geformuleerd had, wist zij geen antwoord te geven. ,,We hadden deze hashtag nodig om de aandacht te trekken. Anders had ik nu hier niet aan tafel gezeten”, aldus Famke Louise. Zij is boos omdat haar vader, die piloot is, nu niet kan werken door de coronacrisis, vertelde zij ook.

Gesprek

Gommers nodigt de BN’ers uit voor een gesprek. Louise: ,,Daar sta ik zeker voor open, maar ik blijf bij mijn standpunt dat het kabinet verder moet kijken dan alleen corona. Ik vind dat er meer begrip moet komen voor onze situatie. Ik snap dat mensen boos zijn om de hashtag, maar het is niet dat ik schijt heb aan de anderhalvemeter regel of mij niet aan de maatregelen ga houden, maar het gaat mij om het principe. Dat wij in een samenleving wonen waarin mensen hun vrijheid nodig hebben en plezier willen maken.”

Aan het einde van het gesprek spraken Gommers en Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, hun waardering uit voor Louise. ,,Een compliment dat je hier zit. Dat je voor de ogen van de natie dit met mensen durft te delen.” Louise: ,,Als je een grote mond hebt op social media, dan mag je dat ook laten zien”, besluit ze.

Nieuws

Meest gelezen

menu