Farmers Defence Force vecht trekkerverbod aan: 'regelrechte inbreuk op het demonstratierecht'

FDF-voorvrouw Sieta van Keimpema. Foto Jacob van Essen

Farmers Defence Force (FDF) is niet van plan zich neer te leggen bij het besluit van de drie Noordelijke Veiligheidsregio’s om trekkers bij demonstraties te verbieden.

Burgemeester Koen Schuiling heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen al een bezwaarschrift op de beslissing ontvangen. ,,We zijn met onze juristen nog aan het kijken hoe we bezwaar gaan maken tegen het trekkerverbod in Friesland en Drenthe”, zegt Sieta van Keimpema van de FDF. ,,Dat gaat zeker gebeuren.”

FDF gaat een kort geding aanvragen, meldt het bestuur dinsdag later op de dag.

De drie Noordelijke Veiligheidsregio’s kondigden maandag en dinsdag een verbod af op het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen op de openbare weg. De acties met de grote voertuigen - het blokkeren van distributiecentra en langzaam rijden en stilstaan op de snelweg - zorgen wat de voorzitters betreft voor gevaarlijke situaties.

‘Wilde acties’

Van Keimpema benadrukt dat de acties van de afgelopen week ,,wilde acties” zijn, die niet door FDF zijn gecoördineerd. ,,Er gebeurt van alles in die appgroepen. Die wilde acties ondersteunen wij van harte, maar wij zijn er niet voor verantwoordelijk.” Waarom de FDF zich dan wel geroepen voelt om bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing van de Veiligheidsregio’s? ,,Dat verbod raakt ons wel, want het zijn onze leden”, zegt Van Keimpema.

Het trekkerverbod is volgens de FDF ,,een regelrechte inbreuk op het demonstratierecht”. ,,Wij gebruiken onze trekkers om ons te onderscheiden. Bouwers demonstreren ook met hun materieel en noem alle beroepen maar op die het ook zo doen”, aldus Van Keimpema. ,,Greenpeace mocht van de rechter ook boorplatformen bezetten, dus we hebben de jurisprudentie aan onze kant.”

Wettig?

Volgens universitair docent Berend Roorda van Rijksuniversiteit Groningen, gepromoveerd op demonstratierecht, is het maar zeer de vraag of de manier waarop de boeren de afgelopen week actie hebben gevoerd nog een wettige demonstratie genoemd mag worden.

,,Een demonstratie mag niet worden gebruikt als dwangmiddel om de overheid of derden een andere beslissing te laten nemen”, zei Roorda dinsdag in het Dagblad van het Noorden ,,En daar lijkt met deze acties wel sprake van te zijn.”

De FDF ziet het anders en roept al zijn leden en medestanders op ook bezwaarschriften te sturen naar de voorzitters van de Veiligheidsregio’s. Van Keimpema hoopt dat het verbod ,,nog deze week” wordt opgeheven. De verboden lopen maandagochtend af, maar kunnen keer op keer verlengd worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu