Farmsum wil actie na lekkage bij tankenpark van de NAM

Foto: ANP/Koen van Weel

De maat is vol in Farmsum nadat woensdag enkele tientallen kuub giftig en brandbaar aardgascondensaat is weggelekt bij het naburige tankenpark van de NAM.

,,Wij zijn aan een ramp ontsnapt’’, stelt Farmsumer Marcel Drenth. Samen met dorpsgenoot Bram Reinders en Nicolette Marié uit Bierum ageert hij al jaren tegen de Opslag- en ScheidingsFaciliteit van de NAM bij de zeesluizen bij het tegen Delfzijl aangeplakte wierdedorp.

Woensdagmorgen deed zich daar een ongeluk voor bij het overpompen van een grote hoeveelheid aardgascondensaat vanaf het tankenpark op een schip. Na drie uur was de situatie onder controle maar het scheepvaartverkeer naar de haven bleef nog lang gestremd tot de weggelekte vloeistof was verwijderd.

Een medewerker aan boord van het schip belandde met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis. De volksgezondheid is volgens de brandweer niet in gevaar geweest.

Toch zijn Drenth en co. er niet gerust op. ,,Er is om de haverklap groot alarm. Telkens krijgen wij te horen dat er niks aan de hand is, maar we hebben geen enkel inzicht in de werkelijke risico’s. Er ligt daar gemiddeld 20.000 kuub condensaat opgeslagen in roestige, oude alcoholtanks van de Nedalco die niet aardbevingsbestendig zijn. Daar zouden gemeente en provincie zich zorgen over moeten maken, maar wij krijgen geen enkele steun voor onze strijd voor verbetering. Het is trekken aan een dood paard.’’

Nieuws

menu