Fatale vechtpartij Hoogkerk gevolg van vriendenruzie: 'Vader en zoon werden uitgedaagd via WhatsApp'

De vechtpartij waarbij Lazaros Kounatidis (51) om het leven kwam, zou min of meer zijn afgesproken via WhatsApp. De restauranthouder kende de drie mannen die zijn aangehouden in verband met zijn dood. Kounatidis’ zoon Leftherie was tot voor kort met hen bevriend.

Bloemen bij restaurant Olympia ter nagedachtenis aan Lazaros Kounatidis.

Bloemen bij restaurant Olympia ter nagedachtenis aan Lazaros Kounatidis. Foto: DVHN

Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover Dagblad van het Noorden. Leftherie Kounatidis (24) kreeg enkele maanden geleden ruzie met zijn voormalige vriendengroep, die in Hoogkerk woont en elkaar geregeld treft in een eigen keet, het ‘Suikerhonk’ aan de Zuiderweg. De oorzaak ervan is niet precies duidelijk, maar in de nacht van zaterdag op zondag liep het conflict volkomen uit de hand.

Ploertendoder, knuppels en een mes

Leftherie zou via WhatsApp zijn uitgedaagd om naar Hoogkerk te komen. Hij vroeg zijn vader Lazaros (51) om mee te gaan. Vader en zoon Kounatidis reden elk op hun scooter naar de J.A. de Bree-Meijerstraat, vlak tegenover het Suikerhonk. Leftherie had een zogenaamde ploertendoder bij zich, een wapenstok met een zware loden knop; die zit standaard in de buddyseat van zijn dure scooter, zegt een bron. Hij houdt er dieven mee op afstand.

Leftherie en Lazaros werden opgewacht door zeker drie mannen met knuppels en een mes. In de vechtpartij die volgde raakte Lazaros zo zwaargewond dat hij het niet overleefde. Drie mannen uit Hoogkerk zijn aangehouden na zijn dood: de officieuze ‘voorzitter’ (51) van het Suikerhonk en zijn zoon (24) plus één van diens vrienden (23). De verdachten zitten in beperkingen, laat politiewoordvoerder Paul Heidanus weten. Woensdag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bloemen en kaartjes bij restaurant Olympia

In betere tijden kwamen de drie geregeld eten in Lazaros’ restaurant Olympia in de Zwanestraat in Groningen. De drempel van het restaurant is op maandag bedolven onder de bloemen, kaartjes, een enkele kaars. Op elk van de ramen is een A4-tje geplakt, elk met dezelfde bondige mededeling: ‘Door familieomstandigheden zijn wij tot nader order gesloten. Fam. Kounatidis.’

Karin Kounatidis, die het restaurant samen runde met haar overleden man, weet niet wat er is misgegaan tussen haar zoon en de Hoogkerkers. Wat ze wel weet, is dat er sinds de beëindiging van de vriendschap vaker getreiterd werd via sociale media. ,,Je weet hoe zoiets gaat, bij jongens, ze fokten elkaar op.’’

En haar man was van het temperamentvolle type, dat weet ze best. Haar zoon al net zo. Leftherie en Lazaros hebben zich in 2015 al eens bij de rechter moeten verantwoorden vanwege mishandeling, toen ze samen een Albert Heijn-beveiliger aanvlogen die het aan de stok had met een andere zoon uit het gezin. Ook zou Leftherie zich schuldig gemaakt hebben aan mishandeling en wapenbezit.

‘Ik wil er niets over kwijt, ze rijden hier rond’

In de J.A. de Bree-Meijerstraat staan buren maandagmiddag bij elkaar in de voortuinen te praten. In de tuin van nummer 14 staat niemand, maar is het terras bezaaid met glasscherven. De ruiten zijn aan diggelen, boven en beneden.

,,Mijn ramen blijven heel’’, zegt een straatbewoonster afgemeten. Ze bedoelt: ik houd mijn mond. Ze wil niets kwijt over de ruzie, niet over de wapens, niet over de opgepakte mannen. ,,De situatie is er echt niet naar om hier mensen te gaan ondervragen. Ik heb ook liever dat jullie hier niet voor mijn deur staan. Ze rijden hier rond.’’ Wie ‘ze’ zijn, zegt de vrouw niet. Haar buren houden de lippen ook op elkaar.

,,Wij weten van de achtergronden die hier spelen’’, stelt politiewoordvoerder Heidanus. Inhoudelijk wil hij er niet op ingaan, omdat het onderzoek naar de vechtpartij nog loopt. ,,Maar de wijkagenten zijn overal van op de hoogte en we houden scherp in de gaten wat er gebeurt om te voorkomen dat de situatie verder escaleert.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu