Feest met haan op Schiermonnikoog gaat door

Feest met haan op Schiermonnikoog gaat door ANP

Het pinksterfeest op Schiermonnikoog waarbij een haan in een mast wordt gehesen, gaat zaterdagavond gewoon door. Naar verwachting neemt de wind na 20.00 uur af en ''mag het evenement gewoon doorgaan'', zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog.

Bij dit zogenoemde Kallemooifeest wordt traditiegetrouw een haan in een mand gestopt die aan een mast omhoog wordt gehesen. Daar blijft de haan als een symbool van vruchtbaarheid op 18 meter hoogte drie dagen zitten. Het dier wordt onderzocht door een dierenarts en krijgt voldoende voer en water mee. Ook is er cameratoezicht. Het Kallemooifeest duurt tot dinsdag. Dan wordt de mast weer gestreken.

Dierenleed

Dierenorganisaties vinden dat sprake is van onnodig dierenleed en vroegen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) er een stokje voor te steken. Een woordvoerder van de NVWA zei dat er ''geen reden is om op te treden'', omdat de organisatie van het feest zich houdt aan de regels voor dierenwelzijn en de haan voldoende eten en drinken krijgt.

De gemeente heeft een speciaal vak aangewezen waar betogers en dierenactivisten terecht kunnen om te demonstreren.

Nieuws

Meest gelezen

menu