Feestelijke opening voor sportpark De Dikke Tien

Een demoteam laat zien wat voor kunsten zij uithalen op een sporttoestel als dit. Foto: DvhN.

Een deel van het voetbalveld in Feerwerd is dankzij een samenwerking tussen vier dorpen, veranderd in een sportparadijs voor fitnessfanaten. De opening was zaterdag.

Ruim vijftig nieuwsgierige dorpelingen trokken zaterdagmiddag naar de sportvelden in Feerwerd. Niet voor een voetbalwedstrijd van vv. Ezinge, maar voor de opening van een park met allerlei fitnessapparaten: Sportpark De Dikke Tien.

Buitenfitness

Trainer Karel Jonker raakte na het geven van een bootcamp in gesprek met een stel sportievelingen in Garnwerd. In dat gesprek werd één ding duidelijk. „Eigenlijk wilden we allemaal heel graag een plek om buiten te fitnessen. Een sportschool of iets dergelijks is hier niet in de buurt.”

Dat gesprek vond plaats in 2017. Nu is het sportpark af.

Kleerkasten

Janny en Jacob Mossel, allebei tachtig jaar, staan aan de rand van het park. Een demoteam van gespierde kleerkasten heeft net laten zien wat voor trucs zij allemaal uithalen.

Janny vindt het niks. „Mij niet gezien hoor. Straks breek ik nog wat”, zegt ze hoofdschuddend. Maar Jacob vindt het geweldig. „Ik ben net geopereerd en ben aan het herstellen. Ik woon hier vlakbij dus ik kan ‘s ochtends om zeven uur zo even heen wandelen.”

„Ja, je kunt er in je pyjama heen!”, voegt Janny lachend toe.

Dikke Tien

Waar de naam De Dikke Tien vandaan komt? Het sportpark bestaat uit een looproute van een dikke tien kilometer, met dik tien sporttoestellen en je kunt er wel een dikke tien kilo afvallen. „Ik hoop dat we de meest vitale dorpen uit de regio worden”, zegt Jonker trots.

Dorpen, meervoud. Hoewel het park in Feerwerd staat, is het initiatief ontstaan door een samenwerking tussen Aduarderzijl, Feerwerd, Ezinge en Garnwerd. Jonker ging met zijn idee bij alle dorpsverenigingen langs en ontving overal enthousiaste reacties.

„Deze dorpen hebben toch een band met elkaar”, zegt Jonker. „Dit was vroeger de gemeente Ezinge, nu is het de gemeente Winsum en straks worden deze vier dorpen onderdeel van de gemeente Westerkwartier.”

Vrijwilligers

Vrijwilligers uit de vier dorpen worden gratis opgeleid tot assistenten die anderen kunnen helpen met het fitnessen. Zo hoopt Jonker mensen naar het sportpark te trekken.

„We hebben nu zo’n 22 vrijwilligers. Zij nemen mensen vanuit hun eigen netwerk mee naar Feerwerd.”

Volgens Cynthia Meevis, woordvoerder van de Leefstijl Academie, is dat vrij uniek. „Dit soort sportparken zie je op meer plekken. Meestal zet de gemeente zo’n ding neer en dan kunnen mensen er vrij gebruik van maken.”

Hier is dat in principe ook zo, maar een heel team van vrijwilligers staat de sportievelingen bij om ze te helpen met het sporten.

Zestigduizend euro

De aanleg van het park kostte zo’n zestigduizend euro. Onder meer de gemeente Winsum, de NAM, de provincie Groningen en de Leefstijl Academie van Karel Jonker zelf hebben bijdragen gedaan.

Iedereen mag gratis gebruik maken van de toestellen.

Nieuws

menu