Feesten met duizenden eerstejaars of afstand houden op een terras? Onzeker wat mag tijdens KEI-week in Groningen

Zeg je KEI-week, dan zeg je duizenden uitbundig hossende studenten. Maar deze zomer ziet de introductie van nieuwe eerstejaars in Groningen er misschien heel anders uit. De stichting KEI krijgt mogelijk alleen toestemming voor een terras met vaste zitplekken.

Zo zag de KEI-week eruit in 2017.

Zo zag de KEI-week eruit in 2017. Foto: Archief DVHN

,,Niet het meest wenselijke scenario’’, noemt KEI-voorzitter Willemijn Griep die optie. ,,We zijn nog met de gemeente in gesprek over wat kan en wat niet. Maandag hopen we meer duidelijkheid te krijgen over de feesten.’’

KEI-festival bij Roodehaan

Ze verwacht dan een update van de landelijke coronaregels rondom evenementen van één dag en het systeem voor testen voor toegang. De KEI-week duurt weliswaar van 16 tot en met 20 augustus, maar bestaat formeel uit losse evenementen. Vorig jaar moest het grootste deel van de introductieweek online plaatsvinden. Dit jaar stonden er drie feesten gepland op het festivalterrein bij Roodehaan, net buiten de stad.

Daar hoopte de organisatie vijf- tot zesduizend bezoekers te kunnen ontvangen, die een vaccinatiebewijs of negatieve test moeten hebben voor toegang. Maar omdat Testen voor Toegang op dit moment niet mogelijk is, geeft de gemeente nu geen toestemming voor grootschalige feesten.

Kijken wat wel kan

,,Je kunt in de huidige situatie geen grootschalig feest organiseren waarbij je de anderhalve meter loslaat’’, legt gemeentewoordvoerder Natascha van ‘t Hooft uit. Ze benadrukt dat de gemeente wel degelijk het belang van de KEI-week ziet. ,,Juist ook van de sociale activiteiten. Maar tegelijk willen we er alles aan doen om een nieuwe besmettingsgolf aan het begin van het nieuwe schooljaar te voorkomen. We blijven met de studentenorganisaties in gesprek over wat wel mogelijk is.’’

Zo kan er wel een geplaceerd terras komen op het Roodehaanterrein. Ook de informatieve evenementen, waarbij de eerstejaars de stad en de studentenorganisaties leren kennen, mogen doorgaan. Daar is plek voor maximaal 500 bezoekers per keer.

,,Dat maximumaantal is geen landelijke regel, die heeft de gemeente zelf bedacht’’, zegt Griep. ,,Ik begrijp wel dat ze de aantallen graag behapbaar willen houden.’’ Maar in een aantal van de locaties is best genoeg ruimte voor meer bezoekers op anderhalve meter afstand, zegt ze.

‘De hele KEI-week staat op de tocht’

Gemeenteraadspartij Student en Stad is niet blij met de voorzichtigheid van burgemeester en wethouders, die volgens fractievoorzitter Steven Bosch tot een ‘zeer onwenselijke en onwerkbare’ situatie leidt. ,,De hele KEI-week staat hierdoor op de tocht’’, zegt Bosch. ,,Drie weken van tevoren het programma volledig om moeten bouwen is schier onmogelijk.’’

Hij heeft begrip voor de zorgen over coronabesmettingen. ,,Maar op dit moment dalen die juist weer sterk.” Student en Stad stelt schriftelijke vragen over de gang van zaken rond de KEI-week. De partij wil weten waarom het college niets voor de feesten voelt en of er eventueel compensatie is als programma-onderdelen moeten worden afgelast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu