Feestje Vindicat bij Kardinge mondt uit in rellen en vernieling van drie stadsbussen. Politie grijpt in. SP Groningen: 'Sluit Vindicat voor langere tijd'

Drie stadsbussen werden vrijdagavond vernield bij een uit de hand gelopen festival van Vindicat bij het Zilvermeer bij Kardinge. Foto: Beijumnieuws

De politie heeft vrijdagavond ingegrepen bij een uit de hand gelopen festival van Vindicat bij het Zilvermeer bij Kardinge in Groningen. Het feest ontaardde in rellen en het vernielen van drie stadsbussen.

Al de hele dag waren de dreunende bassen tot diep in Beijum te horen. Een enkeling klaagt via Twitter daarover bij de gemeente. Die laat in een reactie weten dat uit de evenementenkalender inderdaad blijkt dat er een evenement is bij de Kardingerplas.

Na 22 uur komt de politie in actie, omdat feestgangers die met de stadsbus terug naar huis willen veel herrie schoppen bij en in de bus. Ze halen noodhamers uit de houders, wat ervoor zorgt dat de bus niet kan rijden.

Meerdere opstootjes

Politiewoordvoerder Thijs Damstra: ,,Om 23.15 uur kregen wij de melding dat er een vechtpartij was, daarop rukten veel agenten uit. Ter plaatse bleek het niet om een vechtpartij te gaan, maar er waren vernielingen aan een stadsbus gepleegd. Daarom wilde de chauffeur de studenten niet meer meenemen en daarop ontstond een grimmige sfeer. Meerdere opstootjes braken uit, reden voor ons om de hulp van de Mobiele Eenheid, die vanwege voetbal al paraat stond, in te roepen en achter de hand te houden. Collega’s hebben vervolgens geprobeerd om de situatie controleerbaar te houden, maar dat lukte slechts ten dele. De ME hoefde niet actief in te grijpen.” Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen verricht.

Uiteindelijk keerde rond 00.30 uur de rust terug op Kardinge. Vervolgens gingen grote groepen te voet richting binnenstad.

,,Dat leverde ook weer gevaarlijke situaties op, zodat we moesten ingrijpen”, zegt Damstra. ,,De studenten liepen bijvoorbeeld over de Ringweg en busbaan. Alsof we het nog niet druk genoeg hadden met voetbal en de enorme drukte in de binnenstad die ons al dagen erg veel werk bezorgt.”

‘Onveilige en intimiderende ervaring’

Een woordvoerder van Qbuzz meldt dat de feestgangers voor overlast hebben gezorgd in de bussen van de lijnen 3 en 4. ,,Ze hebben bierflessen, blikjes en sigaretten achtergelaten, noodhamers losgetrokken en de luchtkranen van de deuren opengetrokken. Voor chauffeurs, ander personeel en reizigers was het een zeer onveilige en intimiderende ervaring.”

De busmaatschappij had extra bussen ingezet voor de feestgangers, maar dat was lang niet genoeg. ,,Er kwamen op het feest veel meer bezoekers af dan dat de organisatie had aangegeven.”

Burgemeester gaat verhaal halen bij Vindicat

,,Onacceptabel en terecht dat de buschauffeur stopt in zo’n situatie”, reageert burgemeester Koen Schuiling op de vernielingen. ,,Ik laat eerst even de feiten op een rij zetten. En daar hoort natuurlijk een gesprek met Vindicat bij.”

SP-fractievoorzitter: ‘Sluit Vindicat voor langere tijd’

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP in Groningen vindt dat Schuiling actie moet ondernemen. ,,Waar hangjongeren in onze buurten en wijken hard worden aangepakt, waar kroegen en cafés die regels overtreden boetes krijgen of moeten sluiten, worden deze onverbeterlijke veelplegers met fluwelen handschoentjes benaderd. Tijd om Vindicat voor langere tijd te sluiten”, reageert hij op Twitter.

Vindicat: 'Geschrokken van de berichten'

Preses Sanne Veben van Vindicat zegt zeer geschrokken te zijn van de berichten in de media. Met haar bestuur gaat ze onderzoek doen naar de gebeurtenissen van vrijdagavond.

Nieuws

Meest gelezen

menu