Festival voor Waddenfietspad

FOTO ARCHIEF DVHN

Met een groots opgezet singer-songwriterfestival bij Lauwersoog wordt op 4 juni de opening van het fietspad van ‘Kiek over Diek' gevierd.

Met een groots opgezet singer-songwriterfestival bij Lauwersoog wordt op 4 juni de opening van het fietspad van ‘Kiek over Diek' gevierd.

'Helemaal te gek'
,,Het wordt het grootste eendaagse singer-songwriterfestival van Noord-Nederland'', belooft organisator Teus van Ruiswijk, eigenaar van camping Roodehaan bij Warfhuizen. Hij heeft al 34 artiesten uit binnen- en buitenland gecontracteerd, waaronder Ries de Vuyst, Theo Sieben en Bert Hadders. ,,Het wordt echt helemaal te gek.'' Het singer-songwriterfestival van Van Ruiswijk vindt waarschijnlijk plaats op het militair oefenterrein Marnewaard. ,,Daar zijn veel faciliteiten.''

Route
Ook op drie andere plekken langs de Groningse zeedijk worden die dag festivals gehouden. Het 90 kilometer lange fietspad van ‘Kiek over Diek' verbindt het meest westelijke punt van de provincie, Lauwersoog, met het meest oostelijke, Nieuwe Statenzijl.

De route loopt over of langs de dijk, zodat fietsers uitzicht hebben op de Waddenzee. Langs de dijk komen trekkershutten, toeristische overstapplaatsen en camperplaatsen. Ook worden er tien fietsrondjes van circa 30 kilometer uitgezet.

Luister bijzetten
De provincie en de vier betrokken gemeenten willen de opening van het fietspad luister bijzetten met een festival onder de noemer ‘Over de Vloed'. Dat is tegelijk bedoeld om het gebied te promoten, verklaart Sandrina Scholte van de organisatie.

Ondernemers en inwoners worden daarom opgeroepen het festival tijdens het weekeinde van 3 tot en met 5 juni mede vorm te geven en te laten zien wat de waddenregio, ook binnendijks, te bieden heeft. ,,Door bijvoorbeeld open huis te houden of hun eigen mini-festival te organiseren'', aldus Scholte.

Op vier plaatsen in De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Oldambt komen ‘dijkplaatsen', waar activiteiten geconcentreerd worden.

Bijeenkomsten
De afgelopen weken zijn in de betrokken gemeenten bijeenkomsten met ondernemers gehouden. Volgens Scholte zijn de reacties enthousiast, maar het programma moet nog verder worden ingevuld.

Ze verwacht veel van de nieuwe website, die over enkele weken wordt gelanceerd. Daarop kunnen ondernemers zichzelf letterlijk ,,op de dijk'' zetten, die momenteel met een drone wordt gefotografeerd. Bezoekers kunnen straks over deze virtuele dijk scrollen, een tabel met een programma uitprinten en daarmee het gebied in trekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu