Festivalorganisator Middeleeuws Winschoten woedend op gemeente Oldambt: 'Waarom mag KEI-week met duizenden studenten wel doorgaan en mijn festival niet?'

Festivalorganisator Meindert Zweep is woest op de gemeente Oldambt, nu hij te horen heeft gekregen dat door het driedaags Middeleeuws Winschoten een streep kan.

Een eerdere editie van Middeleeuws Winschoten.

Een eerdere editie van Middeleeuws Winschoten. Foto: Archief/Harry Tielman

Hij verwijt Oldambt niet oplossingsgericht mee te willen denken en van de Veiligheidsregio Groningen heeft hij helemaal geen hoge pet op. Dat door zijn festival een streep kan noemt Zweep ‘willekeur’. ,,Ze gooien wat coronaregels door elkaar en nemen vervolgens een besluit. Waarom mag een KEI-week met deelname van duizenden studenten wel doorgaan?”

Zweep zegt dat het festival in het Stadspark, gepland voor 20, 21 en 22 augustus, maximaal 750 toeschouwers binnen de hekken mag hebben. ,,Daarmee kom ik niet uit de kosten.” Eerdere edities werden door duizenden mensen bezocht.

Advies van de Veiligheidsregio

Wethouder Erich Wünker (VVD) van de gemeente Oldambt begrijpt de emotie en teleurstelling van Zweep. ,,Maar wij houden ons aan de landelijke coronarichtlijnen en het advies van de Veiligheidsregio.”

Wünker zegt dat de gemeente best constructief heeft meegedacht. ,,We hebben bijvoorbeeld aangegeven om het festival in blokken te laten houden en steeds een bepaald aantal mensen toe te laten. Wij hebben niets liever dat zo’n evenement doorgaat, maar nogmaals: wij hebben ons te houden aan de coronaregels. Ik begrijp dat de uitkomst voor Zweep zuur is, maar het is niet anders.”

30 mille in evenement gestoken

Zweep vindt dat allemaal lariekoek. ,,Als ik nieuwe tekeningen moet inleveren weet ik nog niet waar ik aan toe ben. Ik moet artiesten en deelnemers nu afmelden. Ze komen uit Spanje en Engeland en hebben vliegtickets gekocht. De deelnemers komen verder uit Duitsland, België, noem maar op. Man, ik heb 30.000 euro geïnvesteerd in dit evenement.”

Zweep voelt zich gesteund door het vele medeleven van bezoekers. Hij zegt na te denken of hij juridische stappen kan en moet ondernemen richting de gemeente. ,,Dat is voor later zorg, ik moet nu eerst mijn teleurstelling verwerken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu